herfstwind

Het weer: herfstwind

“Ze vallen wel gewoon hoor.” Tijdens de septemberhitte constateerde ik met een grijns dat sinds begin deze maand onze oude beuk toch echt steeds meer nootjes liet vallen. Het begon met een paar, verspreid in de tuin. Toen werden het er geleidelijk meer. En tijdens die tropische en zonnige dagen van september ploften er heel wat op onze grote parasol.

Het was dik 30 graden, maar de herfst liet van zich horen. Letterlijk: plok, plok, plok. Ook de 1e blaadjes beginnen reeds te kleuren. Voorzichtig, maar toch. De start van een proces waarin elke boomsoort, deels afhankelijk van de plek en de grondsoort, een eigen tempo heeft.

Bij tijden straffe herfstwind

Met de herfst in zicht, weten we ons die van vorig jaar nog te herinneren; deze kreeg het predicaat ‘zacht’ en bracht flink wat zonuren. Echte hitte is voor deze fase van september niet meer mogelijk, warm kan het in principe nog wel worden. Áls de atmosfeer daarvoor geschikt is. We lijken echter terug te keren in een wat standaard luchtdrukverdeling, met depressies rondom de Britse eilanden. In de hogere luchtlagen worden deze extra opgepookt door de aanwezigheid van de teruggekeerde straalstroom. Die band met hoge windsnelheden jaagt het tempo in de atmosfeer aan. Dit resulteert in een periode met bij tijden straffe herfstwinden en geregeld een aantal buien. Het is een “westcirculatie’, waarin het niet gelijk koud wordt en er ook ruimte voor perioden met zon blijft. De middagtemperaturen zullen fussen 18 en 22 graden variëren.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 38 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord