het weer

Het weer: heeft het weer invloed op het coronavirus?

Het coronavirus heeft een groot deel van ons land stilgelegd. Het heeft sinds enige tijd ook al invloed op de opnamen van Piets Weerbericht. Zo sta ik al een aantal weken alleen te presenteren. En stond ik eerst nog in parken en bij stranden zoals dat van het strand in Harlingen, dat is nu ook veranderd. Laten we hopen dat ik de komende zomer het land weer in kan.

Er zijn bij mij vragen binnengekomen over het coronavirus in relatie tot het weer. De vraag ‘Heeft het weer invloed op het coronavirus?’ staat bovenaan. Ook wordt veel gevraagd of warmte en de zomer zullen helpen het virus te laten verdwijnen of afnemen. Allereerst ben ik van mening dat warmte en hitte geen invloed hebben. In landen met temperaturen van 30 tot 35 graden is het virus nu ook actief aanwezig. De kans dat het virus onder invloed van het huidige weertype bij ons kan afnemen is niet ondenkbaar, maar wetenschappelijk niet bewezen. Het kan zo zijn dat droge lucht virusdruppeltjes minder veel, minder ver en minder lang zal verspreiden dan vochtige lucht. Het is naar mijn mening ook niet ondenkbaar dat de Uv-straling van de zon invloed heeft op het afremmen van virussen. Ik kan hier geen stellig antwoord op geven, omdat het ontbreekt aan onderzoekgegevens.

Ik heb het RIVM geraadpleegd. Ook daar wordt gezegd dat het ontbreekt aan onderzoeksresultaten. Ik ga ervan uit dat tijdens de coronaperiode de meteorologische gegevens en de straling van de zon worden bijgehouden. Wie weet is er sprake van beïnvloeding.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 14 2020

Geef een antwoord

Reactie

    MightyMark says:

    “Het kan zo zijn dat droge lucht virusdruppeltjes minder veel, minder ver en minder lang zal verspreiden dan vochtige lucht.”
    Eigenlijk is dit precies andersom Piet. Voorbeelden van studies:
    pnas.org/content/116/22/10905
    aem.asm.org/content/76/9/2712/article-info