Hemelvaartsdag

Het weer: en dat in mei!

We zitten alweer in eind mei. Terugkijkend naar het eerste deel van deze maand vallen de nachten op met lichte vorst en zware grondvorst. Het was hier en daar zelfs autoruiten krabben geblazen. Opvallend was het nog steeds droge karakter van het weer en de zeer warme Hemelvaartsdag.

Een nieuw hogedrukgebied zorgt met succes voor zomerweer. Het is een hogedrukgebied dat is ontstaan uit het hogedrukgebied boven de Azoren. Of dit de trend wordt voor komende zomer is natuurlijk afwachten. In de week van woensdag 3 juni 2020 kom ik met mijn zomervoorspelling.

Wat in het voorjaar opvalt en ook in deze maand mei, zijn de soms grote verschillen in temperatuur tussen de kustgebieden, het IJsselmeergebied en het Waddengebied aan de ene kant en landinwaarts aan de andere kant. Ik heb al eerder aangeven dat grote temperatuurverschillen van bijvoorbeeld 16 graden aan de kust tot 23 of 24 graden landinwaarts bij het voorjaar passen. Deze verschillen ontstaan vooral als de wind vanaf zee komt of vanaf grote wateroppervlakten. Het water is in het voorjaar nog onvoldoende opgewarmd. Dus zorgt de zuidwest- tot noordoostenwind voor de aanvoer van de koelere lucht. Zo lagen de watertemperaturen kort geleden in de kustgebieden en bij het IJsselmeer nog rond 14 graden. De rivieren waren opgewarmd naar ongeveer 16 à 17 graden.

Als de wind uit richtingen komt tussen oost en zuid, komt deze vanaf het vasteland en heeft het ‘koude’ zeewater geen invloed en gaan de kustgebieden mee omhoog in temperatuur. Bij de Waddeneilanden heeft de Waddenzee nog enige verkoelende invloed, maar dat is dan ook alles. In warmte en hittegolftijden is dat effect zelfs welkom.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2020

Geef een reactie