warmer

Het weer: eindelijk wat warmer

We gaan alweer richting Koningsdag. Het is langer licht en bij mooi weer is het ook langer buiten zitten, maar dan moet dat wat betreft de temperatuur wel kunnen. Het wordt eindelijk wat warmer. 

Te koud weer

Tot 14 april 2021 liep april flink achter op de normale temperaturen voor deze maand. Ik heb even naar de cijfers van De Bilt gekeken. Tot en met 14 april kwam daar de gemiddelde temperatuur uit op 5 graden. Normaal geldt voor de gehele maand in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden. Dus gold een achterstand van bijna 5 graden. En dat is veel. Een dergelijke achterstand is in april moeilijk in te lopen. Ik ga er dan ook vanuit dat april als geheel de boeken in zal gaan als te koud.

Warmer na koude nachten

Opvallend was ook de luchtdrukverdeling die eind vorige week omsloeg naar een hogedrukgebied vanaf het noordwesten van Rusland tot West-Europa. Een dergelijke luchtdrukverdeling met een noordoost- tot oostelijke stroming kan in de winter met gemak voor schaatsplezier zorgen. In een maand als april zorgt een dergelijke luchtdrukverdeling eerst voor koude nachten, maar daarna zal het langzaam gaan opwarmen en is er over het algemeen veel zon. Deze opwarming is in het weekend van 17 april ingezet. Dit betekent dat het overal in ons land 20 graden zal worden. Maar ook aangename temperaturen rond 15, 16 of 17 graden zijn voor mij welkom. De natuur fleurt daar ook van op, want bij maximumtemperaturen lager dan 10 graden en de lichte vorst tot zware grondvorst in de nachten staat de natuur vrijwel stil.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2021

Geef een antwoord