blad

Het weer: blad vissen

We hebben dit najaar al een paar forse depressies gehad en kortgeleden stond een chipszak uit mijn kelder daardoor dermate strak en bol dat ik het niet kon nalaten er met beide handen flink tegenaan te drukken. Peng! Het kwam door de luchtdruk die een behoorlijk snelle duikeling maakte. Melk of appelsap is dus niet bedorven als het pak er opgeblazen uitziet.

Zodra een lagedrukgebied nadert, daalt de luchtdruk geleidelijk. Koerst deze depressie (een ander woord voor lagedrukgebied) weer van ons af, dan stijgt de luchtdruk. Hoe dieper die depressie, des te meer wind (dat hebben we gemerkt!) en soms ook meer regen.

Fraaie dagen

De herfst gaat voorlopig op wisselvallige voet verder, maar lijkt minder diepe lagedrukgebieden te brengen dan de 1e novemberweek. Daarbij is niet elke dag even nat of grijs. Er zijn ook echt wel fraaie dagen of een ochtend waarop de wind zich koest houdt en er mist ontstaat. Ondertussen gaan de temperaturen omlaag en zullen we maxima veelal tussen 9 en 12 graden beleven.

Blad wegscheppen

De 2 oude bomen in mijn tuin zijn inmiddels voluit aan het kleuren. De bladeren vallen ook en een deel ervan zwiert in mijn vijver. Om een grote drab aan niet verterende bladeren op de bodem te voorkomen, kun je mij dagelijks zien ‘vissen’. Leuk werkje om ‘zen’ bij te worden. Met een netje schep ik het op het water liggende blad weg. Nu en dan springt een kikkertje weg en ondertussen snuif ik de geuren van november op.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 45 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie