temperaturen

Het weer: bescheiden temperaturen

Ik wilde zo graag meedoen aan de kikkerdriltelling. Eind maart ontwaarde ik al de 1e bol met dril en mijn idee was om nog even te wachten. Geduld uitoefenen leek niet meer dan logisch, want er zaten continu 2 kikkers op elkaar.

De vijver vormde echter ook een aantrekkelijke plek voor een koppeltje eenden, dat al vrij snel luid fladderend op onze bescheiden waterpartij landde. Gezellig! Oh nee, het bleek dat eenden graag dril eten. Daar ging mijn telling en de kans op allerlei jonge hoppende kikkertjes. Zo heb je soms van die teleurstellingen. Menigeen is vast ook teleurgesteld over het verloop van het voorjaar tot nu toe. Er is iets van warmte geweest, maar toch vooral op beperkte schaal.

Temperaturen in april relatief laag

April verliep koud en erg nat. Normaliter is april juist de droogste maand van het jaar, maar uitzonderingen horen in het klimaat. Inmiddels is mei van start gegaan en grootschalig is er nog weinig veranderd. Hogedruk bevindt zich nog boven Groenland en op de oceaan schuiven depressies oostwaarts. Deze lagedruksystemen voeren aan de voorzijde warme lucht mee, in de hogere luchtlagen, die ergens boven het Europese continent een hogedrukgebied proberen te laten ontstaan. Die warmere lucht zorgt aan het aardoppervlak namelijk voor luchtdaalbewegingen. Als dat boven Midden-Europa lukt, dan krijgen we een warme zuidelijke wind. Als dat niet lukt, dan zal het killer zijn.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 18 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie