weer

Het weer: alleen voor de camera

Als het winter was geweest had ik met de luchtdrukverdeling van het afgelopen weekend volop winterweer aangekondigd! Een hogedrukgebied boven Scandinavië en een oost- tot noordoostenwind. Dat hebben we de afgelopen wintermaanden niet meegemaakt. Het resultaat was zon en koude nachten. Door de matige tot krachtige wind kreeg het weer een schraal karakter.

De verandering van het weer met een naar noord tot noordoosten draaiende wind en de komst van koudere lucht is vrijdag 20 2020 maart ingezet. En vrijdag was de eerste dag van de lente volgens onze kalender, de astronomische lente. Het zal mij niets verbazen dat het vervolg van maart en de eerste helft van deze nieuwe lente een wisselend weerbeeld laten zien. Een weerbeeld met soms lentetemperaturen, maar ook met vaak of voor een langere periode kouder weer. We zijn nog niet af van de kans op grondvorst of lichte vorst. En er is kans op maartse buien, dus ook natte sneeuw.

De natuur reageert al enige tijd op de hoge temperaturen van de afgelopen maanden alsof het lente is. En dat was natuurlijk ook zo, in het zuiden kwamen woensdag 18 maart maximumtemperaturen voor van ruim 17 graden. Ik zie de reactie van de natuur natuurlijk ook om mij heen en dat is de afgelopen tijd ook regelmatig in Piets Weerbericht bij MAX te zien. Het zal u opgevallen zijn: ik sta tegenwoordig alleen en neem niet meer met groepen op vanwege het coronavirus.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2020

Geef een reactie