Het aantal otters in Nederland blijft groeien

We krijgen steeds meer otters in Nederland. Afgelopen winter zijn er 185 dieren geteld, tegenover 160 een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Wieden-Weerribben

De meeste otters komen nog steeds voor in Overijssel en Friesland. De grootste populatie leeft in de Wieden-Weerribben en telt zo’n 86 dieren. Dit gebied vervult een sleutelrol bij het koloniseren van gebieden elders in het land.

Verkeersslachtoffers

Bron: ANP

De groei wordt echter wel afgeremd doordat het aantal verkeersslachtoffers onder de otters groot blijft. Vorig jaar zijn in totaal 49 dieren doodgereden. Daardoor kunnen ze ook weer verdwijnen uit de nieuwe gebieden. Ook sterven otters door verdrinking in visfuiken.

Duitse origine

De genetische variatie in de Nederlandse populatie lijkt zich te stabiliseren, blijkt uit DNA-onderzoek van uitwerpselen en dood gevonden dieren. Op steeds meer plekken duiken otters van Duitse origine op. Zij komen hier op eigen kracht, zoals in de Nieuwkoopse Plassen, langs de IJssel ter hoogte van Voorst en langs de Dinkel.

(ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Als ik het goed begrijp, zijn werden vorig jaar 64 otters geboren, waarvan er 49 omgekomen zijn. Dat is een verlies van 75%. Als deze getallen betrekking zouden hebben op mensen, is de wereld te klein. Stel je voor dat in een nieuwbouwwijk 64 kinderen geboren worden en op het eind van het jaar zijn er 49 omgekomen in het verkeer en tijdens de zwemles. … Voor mij is het niet meer als dierenmishandeling om in een land waar alles ondergeschikt is gemaakt aan de mens, dieren te kweken, waar eigenlijk geen plaats voor is. Ditzelfde geld voor de bever.