drijfzand

Feit of fabel? In drijfzand kun je verdrinken

Op plekken met drijfzand staan vaak opvallende waarschuwingsborden om vooral ver uit de buurt te blijven. Veel mensen denken dat erin verstrikt raken onherroepelijk verdrinken betekent. Is dat ook zo?

Waarom is drijfzand drijfzand?

Het vervelende van drijfzand is dat het er vaak uitziet als een volkomen betrouwbaar stuk bodem. Het komt regelmatig voor aan de kust of bij opgespoten bouwterreinen. Ook op heide doet het zich soms voor. Wie er voet op zet, zakt echter weg en kan muurvast komen te zitten. Dit komt door de structuur van dat soort grond. De zandkorrels erin worden op hun plaats gehouden door een gel van hele kleine kleideeltjes en water. Zo gauw het geheel word verstoord, wordt de kleigel vloeibaar en zakken de zand- en kleideeltjes naar de bodem. Hoe harder u probeert los te komen, des te verder de structuur instort en hoe vaster u komt te zitten. Het is dan bijna onmogelijk om nog los te komen. Bijna, maar niet helemaal.

De longen zorgen voor redding

De naam zegt het eigenlijk al, in drijfzand blijft u drijven. U zakt hooguit tot uw middel weg. Dat komt doordat de dichtheid van drijfzand groter is dan water. Zware delen als de benen zakken er wel in weg, maar door de luchtinhoud van de longen blijft het bovenlichaam drijven. Daarom is het zo goed als onmogelijk om erin te verdrinken. Het is alleen niet eenvoudig om los te raken. Ook met hulp zal het niet lukken u los te trekken.

Zo kunt u wel losraken

Wetenschapswebsite Quest heeft een tip waarmee het wel kan lukken: maak als het lukt kleine cirkels met uw benen. U creëert zo als het ware een watertunnel, waaruit u uw benen kunt bevrijden. Als dat niet lukt kunt u proberen op uw rug te gaan liggen, met uw benen wijd. Zo kunt u als het goed is voorzichtig met zwemmende bewegingen naar de kant peddelen. Ook op de website van NEMO Kennislink wordt dit advies gegeven. En verder: blijf vooral rustig. Met de wetenschap dat u niet kunt verdrinken moet dit vast eenvoudiger lukken. Dat geldt overigens niet voor moerassen. Die bestaan uit een laag planten(resten) en wanneer zich daaronder water bevindt zult u echt moeten zwemmen om boven te blijven.

(Bron: NEMO Kennislink, Quest, Trouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie