Duur 03:00
Gepubliceerd op 31 oktober 2017

Er is hoop voor uitgeputte, Nederlandse veengronden

Veel Nederlandse veengronden zijn na jaren van intensief gebruik in slechte staat, maar er is hoop. Een proef van stichting Landschap Noord-Holland en de Raboud Universiteit laat zien dat mos wonderen doet voor uitgeput veen.

Veen in Nederland

Nederland is een land vol moerasachtige, dikke veengrond. Althans, dat is het altijd geweest. Zodra er kachels komen en men uitvindt dat veen een prima stookmiddel is, wordt het massaal gewonnen. Zodra er geen veen meer is om huizen mee te verwarmen, worden de gebieden in gebruik genomen door boeren. Ook halen drinkwaterbedrijven hun water steeds dieper uit de grond. Dit alles heeft tot gevolg dat de veengronden inzakken, waardoor het verschil met zeeniveau steeds groter wordt. Dit bevordert de kans op overstromingen en, even zo belangrijk: er kunnen geen planten meer groeien op de uitgeputte grond en ook de dieren trekken weg.

Hoopvolle ontwikkeling

Om deze ontwikkeling tegen te gaan beginnen stichting Landschap Noord-Holland en de Radboud Universiteit te Nijmegen in 2013 een nieuwe proef. Zij gaan jong veenmos op de dorre, droge veengrond leggen in de hoop dat het daardoor weer gaat groeien. Dat de proef geslaagd is, weten de betrokken wetenschappers anno oktober 2017 te melden. Het veen groeit weer, evenals de planten.

Een hoopvolle ontwikkeling, want het is in Nederland – net als op de rest van de wereld- slecht gesteld met de biodiversiteit. Onder biodiversiteit verstaan wij alles wat er groeit, bloeit en leeft in de Nederlandse natuur.

Klonen voor biodiversiteit

Door de aarde steeds intensiever te gebruiken verdwijnen er planten- en diersoorten die misschien wel nooit meer terugkomen. In sommige delen van de wereld geloven wetenschappers dat deze biodiversiteit bevorderd kan worden door uitgestorven dieren terug te klonen of nieuwe soorten te maken. Zo willen zij bijvoorbeeld de mammoet terugbrengen. De eerste experimenten op dit gebied zijn al gestart. Over dit onderwerp leest u binnenkort meer op maxvandaag.nl.

Hallo Nederland besteedt op dinsdag 31 oktober 2017 aandacht aan de oplossing voor de veengronden. U ziet Hallo Nederland om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: Stichting Landschap Noord-Holland)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer