vogeltrek

Dit zijn de beste vogelkijk-plekken tijdens de vogeltrek

De vogeltrek is in volle gang. Op 1 dag doorkruisen tot wel anderhalf miljoen vogels het Nederlandse luchtruim. Toch merken wij daar niet veel van als wij niet goed opletten. Op een goede kijkplek en onder de juiste omstandigheden is het wel goed mogelijk om grote groepen vogels over ons land te zien trekken.

Roofvogels op zonnige dagen

De vogeltrek duurt van eind augustus tot eind oktober. In deze periode van het jaar zijn er nog veel zomerse dagen waarop het loont om op zoek te gaan naar hoge punten in het landschap. Op zonnige dagen heeft u daar namelijk de grootste kans om groepen roofvogels te zien. Roofvogels en andere grote vogelsoorten zweven als zweefvliegtuigen door de lucht door gebruik te maken van de opstijgende, warme lucht. De beste plekken om deze vogels te spotten zijn dan ook de plaatsen in Nederland waar zweefvliegvelden zijn. Daar maakt u kans op het zien van groepen buizerds, visarenden en de rode wouw. In het oosten van Nederland komen soms zelfs kraanvogels voorbij.

Zangvogels aan de kust bij aanhoudende oostenwind

Als de wind al een paar dagen achter elkaar uit het oosten komt, worden zangvogels zoals spreeuwen, koperwieken en lijsters richting de kust geblazen. Grote zwermen vliegen over de duinen en het strand waar dan ook veel scholekster te zien zijn. Zeker als het bewolkt weer is met af en toe een bui, zijn de vogels goed te zien. Zij vliegen dan lager dan normaal. Goede plekken om deze groepen zangvogels te spotten zijn bijvoorbeeld de duinen bij Den Haag en IJmuiden, maar ook op dijken zoals de IJmeerdijk bij Almere maakt u een goede kans op het zien van deze indrukwekkende groepen vogels.

Zeevogels bij stormachtig weer

Ruig weer met een zware noordwestenwind zijn de perfecte weersomstandigheden om zeevogels te zien. Jan-van-Genten, roofmeeuwen en pijlstormvogels komen normaal gesproken niet voor in Nederland, maar aan de kust van landen als Engeland en Noorwegen. Maar met stormachtig weer komen deze vogels tijdens de vogeltrek opeens ook vlak bij de Nederlandse kust. De grootste kans op het zien van deze vogelsoorten heeft u op de Brouwersdam van de Deltawerken en op de zuidelijke pier van IJmuiden.

trekvogel

Tijdens de vogeltrek heeft u kans om een Jan-van-Gent vogel aan de Nederlandse kust te zien.

Ook veel te zien op ‘normale’ dagen

Ook op dagen zonder bijzondere weersomstandigheden, verplaatsen vogels zich volop. Vooral in de bossen komt u tijdens de vogeltrek veel vogels tegen die zich normaal niet vaak in Nederland laten zien. U ziet in de maanden september en oktober bijvoorbeeld veel vinken en kepen voorbij komen. Dat zijn niet de enige vogels die te zien zijn; langs de rivieren ziet u tijdens de vogeltrek veel ganzen en in de polders en weilanden zijn veel groepen kieviten te zien.

Bij regen geen vogels

Alleen wanneer het regent en er echt een sterke tegenwind is, zullen de trekvogels zich niet zo snel laten zien. Zij sparen hun energie dan liever op door te wachten tot de weersomstandigheden verbeteren. Want zo’n reis naar het zuiden kost de vogels al genoeg energie.

Lees ook:

Ook roodborstjes gaan op vakantie

Wat is vogeltrek?

Roofvogeltrek in de kijker

 

(Bron: Nature Today, Vogelbescherming)

Geef een antwoord