schaap op rug

Dit moet u doen als een schaap op haar rug ligt

Wanneer een schaap op haar rug terecht komt, kan ze zich niet zelf omdraaien. Die situatie is levensbedreigend en ze heeft dus uw hulp nodig. We vertellen hoe u het kunt omdraaien of wat u moet doen als dat niet lukt.

Levensbedreigende situatie

Vooral wanneer schapen hun wintervacht nog hebben, kunnen ze topzwaar zijn. Helemaal wanneer het ook nog eens regent. Tijdens die periode lopen ze extra risico om op hun rug terecht te komen. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze liggen en in een kuil terecht komen of wanneer ze jeuk hebben. Ook wanneer schapen zwanger zijn, zijn ze extra zwaar. Eenmaal op hun rug kunnen ze niet uit zichzelf weer terugrollen. Het gas in hun maag kan dan niet weg en begint uit te zetten. Als dit langere tijd duurt, komen de longen in verdrukking. Waardoor het schaap uiteindelijk stikt. Ziet u een schaap op haar rug liggen, bevrijd haar dan dus zo snel mogelijk uit deze situatie.

Schaap omdraaien

Wat belangrijk is om te weten, is dat u een schaap niet opzij mag laten rollen. Dit omdat er dan een maagkanteling kan optreden, wat ook fataal voor het dier kan aflopen. Wat u wel moet doen, is het schaap op haar achterste proberen te zetten. Dit lukt het best door haar onder haar oksels vast te pakken. Pak haar liever niet aan haar wol vast, want daar kunnen bloeduitstortingen door ontstaan. Sommige schapen wegen echter al snel 60 kilo dus dat lukt niet altijd als u het alleen doet. Probeer het daarom zo mogelijk met z’n tweeën te doen. Laat het schaap even zo zitten om bij te komen, voor u het op haar 4 poten zet.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Houd het schaap in de gaten

Als het schaap weer op haar poten staat, zal het eerst soms nog wat slingerend lopen. Blijf er daarom even bij, om te voorkomen dat ze in een sloot belandt. Pas wanneer het gaat grazen, meestal na een minuut of 10, is het grootste gevaar geweken. Aan de hoeveelheid drollen die bij het dier liggen is enigszins te zien het lang het er heeft gelegen. Terwijl het op haar rug ligt, poept het schaap namelijk gewoon door. Plassen gaat echter niet, dus een schaap dat direct plast nadat het weer overeind staat, heeft vaak al wat langer op haar rug gelegen.

Hulp inroepen

Lukt het u niet om het schaap overeind te krijgen, of oogt het ziek, roep dan zo snel mogelijk de hulp van de eigenaar in. Of bel de dierenpolitie via 144 voor hulp van bijvoorbeeld de dierenambulance.

(Bron: Dierenbescherming, Stichting Dierenlot, Omroep West. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Anitasia says:

    Goed om te weten, voorál de manier waarop je het draait!! Ik zal het niet veel mee maken,maar onthou het wel!