droge zomer in Nederland

De droge zomer is een vloek voor de natuur, maar voor sommige dieren een zegen

Hoewel er herfstachtig weer aankomt, is de zomer van 2019 warm en droog te noemen. Voor de natuur is de droogte ramp. We zijn zelfs nog niet eens hersteld van de droge zomer van 2018. Maar er is ook een andere kant. Want er zijn dieren die juist door de droogte en warmte floreren.  

Een droge zomer

Wie naar buiten kijkt zou het misschien niet zeggen, maar de zomer van 2019 is droog geweest. Veel te droog. Daarnaast heeft het ook periode van (extreme) warmte gekend, wat grote gevolgen heeft voor de natuur. Om de droogte van vorig jaar en het grondwaterpeil te herstellen, zijn er minimaal 200 dagen regen nodig. Dat is niet gelukt.

Grondwater nog niet op peil

De zandgronden in ons land hebben de meeste last van de droogte. In deze grondsoort zakt het water gemakkelijk weg en moeten bomen en planten diepe wortels hebben om er water uit te halen. Door het gebrek aan water verschroeien planten. Maar ook de insecten en vogels hebben het daar zwaar. Er is geen drinkwater te vinden. Door de verharding van de zandgrond duiken wormen dieper de grond in. En die zijn nou juist zo belangrijk voor de weidevogels en de das. De zandgronden staan nog altijd een meter onder het normale peil. Dus hoewel het af en toe geregend heeft, zijn de tekorten niet aangevuld.

Sommige dieren floreren door de droogte

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Want ook in tijden van droogte zijn er altijd planten en diersoorten die sterk zijn en de barre omstandigheden doorstaan. Er zijn zelfs dieren die juist floreren in de droogte. Zo is de rups van de Koninginnepage veel meer gezien dan voorheen. Net als de Duinparelmoervlinder houdt deze vlinder van warme droge zomers.

Koninginnepage

Koninginnepage

Wat kunnen doen tegen de droogte?

Om de droogte tegen te gaan heeft Mathiska nog wel een tip en dat is meer groen en minder tegels in de tuin. Op deze manier kan het regenwater makkelijker de grond in. Daarnaast raadt zij aan om regenwater in een ton op te vangen. Dit water, wat veel voedzamer is, kan gebruikt worden voor de tuinplanten. En de riolering wordt met meer groen en het opvangen van water, minder belast. Groene daken kunnen ook helpen water op te vangen. Op steeds meer schuren, afdakjes, fietsenhokjes en zelfs al bushokjes, worden voorzien van groen. En wie ruimte heeft zou een vijver kunnen graven. Een vijver bied drinkwater voor insecten en vogels in de tuin. Een vijver kan hen zelfs door een droge periode heen helpen.

Boswachter van Natuurmonumenten Mathiska Lont vertelt op 4 september 2019 in Tijd voor MAX over de droogte in Nederland en de gevolgen daarvan.

Geef een reactie