Duur 35:29
Gepubliceerd op 25 augustus 2016

De Baardmannetjes: Zuidkust van Schouwen

In deze aflevering gaan de heren met hun camper naar Zeeland. Hier verkennen zij de zuidkust van Schouwen. De wensvogel van Hans is deze week de zwarte eend, waar hij uiteraard samen met Nico naar op zoek gaat. Ook komen onze Baardmannetjes 1 van de 600 lievelingsvogels van Hans tegen: de kneu.

Zilt en nat gebied

Aan de Oosterschelde, aan de zuidkant van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland ligt het uitgestrekte natuurgebied Zuidkust van Schouwen. Het zilte en natte gebied is ontstaan dankzij een natuurontwikkelingsplan, dat in 1991 is gestart. Aan de rand van de Oosterschelde staat de Plompe Toren, die ooit hoorde bij het welvarende dorpje Koudekerke. Vanaf de toren heeft u uitzicht over de Oosterschelde en soms zijn er bruinvissen en zeehonden in het water te zien. Langs de Oosterscheldedijk kunt u de oude muraltmuren bekijken.

schouwen

Vogels

De Zuidkust van Schouwen is een vogelparadijs. Op de voedselrijke zandplaten en slikken komen duizenden kustvogels voor en ook landinwaarts in de inlagen zijn verschillende vogelsoorten te vinden. Bij laagwater zoeken ze eten op de slikken en platen in de Oosterschelde. Bij hoogwater vliegen ze landinwaarts naar veiligheid achter de dijk. Tienduizenden, soms honderdduizenden vogels zij aan zij.

Hans Dorrestijn over de Spaanse mus

spaanse_mus_shutterstockBaardmannetje Hans Dorrestijn is een echte vogelliefhebber. Hij neemt u graag mee in de wereld van de vogelaar. Hans vertelt, zoals alleen hij dat kan, over vogels waar hij u bekend mee wil maken. Deze week hoopt Hans een de zwarte eend te zien. Maar er is nog een vogel waar Hans u nader kennis mee wil laten maken, de Spaanse mus. Bekijk de video!

 

Natuurgebied Zuidkust van Schouwen is te zien in Baardmannetjes op donderdag 25 augustus 2016.

Geef een antwoord

Reactie

  wicky the viking says:

  ik vind dit een zeer mooi programma (evenals “Lekker Weertje” overigens)
  maar toch zou ik een puntje van kritiek willen geven.
  het is me in verschillende afleveringen opgevallen.
  dat de heren hun fietsen zomaar klakkeloos ergens neer zetten.
  zonder deze op slot te zetten ,
  zeker met elektrische fietsen
  vind ik dit onverantwoordelijk gedrag.
  ze geven hiermee het verkeerde voorbeeld.
  dit is m’n kritiek ik hoop dat er iets mee gedaan wordt.
  voor de rest vind ik het programma geweldig

Bekijk ook

Meer