Boom van het Jaar

Beroemde A58-eik uitgeroepen tot Boom van het Jaar

De zogenoemde ’troeteleik’ in de middenberm van de A58 nabij Ulvenhout (Noord-Brabant) is uitgeroepen tot de Boom van het Jaar. Deze titel komt de boom toe omdat deze zo’n bijzondere verhaal met zich meedraagt.

Bijzondere boom

2018 is het eerste jaar waarin de Boom van het Jaar-verkiezing wordt gehouden. Naast de troeteleik, zijn er ook nog 11 andere bomen in de race; 1 in elke provincie. Alle 12 genomineerden hebben een bijzonder verhaal, maar dat van de A58-eik wordt uiteindelijk als meest bijzonder gekenmerkt. Dit komt mede doordat de boom al jaren met kap wordt bedreigd en daardoor veelvuldig in het nieuws is geweest.

Het verhaal van de A58-eik

De boom staat jarenlang langs de oprijlaan van het nabijgelegen landgoed Anneville en mag als enige blijven staan als in 1986 op deze plek de aanleg van de A58 begint. Dit omdat de troeteleik precies in de middenberm staat, waardoor deze geen gevaar vormt voor het verkeer. Het verkeer vormt echter wel een gevaar van de boom, want door al het asfalt dreigt deze te verdrogen. Rijkswaterstaat legt daarom drainage aan om de boom in leven te houden.

Een aantal jaar geleden maakt Rijkswaterstaat wereldkundig dat zij de A58 willen verbreden en dat ook de laatste eik van de Anneville-oprijlaan gekapt moet worden. Deze keuze stuit op veel weerstand, want de boom is voor velen een ijkpunt tijdens hun reis. Het zien van de boom wordt door velen geassocieerd met een dagje weg of een vakantie, of juist met thuiskomen.

3,5 miljoen nodig

Om de kap van deze bijzondere boom tegen te gaan wordt een petitie gestart, die inmiddels 3000 keer is ondertekend. Rijkswaterstaat blijft tot nu toe vasthouden aan de plannen voor de verbreding en zal de boom in 2021 kappen, mits een particulier bereid is om de portemonnee te trekken. Deze persoon moet wel erg diep in de buidel tasten, want er is in totaal 3,5 miljoen nodig om een alternatief ontwerp voor de A58-verbreding ter maken waarin er wél ruimte is voor de boom.

Anne Frank-boom

De bermboom van de A58 is overigens niet de enige boom die gemoederen flink bezig houdt. In het verleden is dit ook het geval bij de inmiddels omgewaaide Anne Frank-kastanje, die tot 2010 achter het onderduikadres van Anne Frank staat. De witte paardenkastanje is voor het omwaaien al jaren ziek. Verschillende partijen willen de boom om die reden laten kappen, maar dat voornemen stuit op heel veel weerstand. Uiteindelijk worden er zelfs gerechtelijke stappen ondernomen en wordt in 2008 besloten dat de boom moet blijven staan. Met verschillende lapmiddelen wordt geprobeerd de boom te redden, maar in 2010 waait de boom om en is het gedaan met de paardenkastanje. Inmiddels groeien er over de hele wereld stekjes.

Populieren in Den Haag

Een recenter voorbeeld is het ‘populierenprobleem’ in Den Haag. In deze stad staan 220 populieren die zo ziek zijn dat kap eigenlijk nog de enige optie is, maar in Den Haag is het kappen van bomen een gevoelig onderwerp. Hoewel er nog geen concrete kapafspraken zijn gemaakt, zijn er al 4 bewonersavonden georganiseerd over de populieren. De wethouder groenbeheer heeft hier telkens weer duidelijk moeten maken dat de bomen behouden écht geen optie is. Inmiddels lijkt de meerderheid van de bewoners vóór de kap te zijn, zeker omdat er nieuwe voor in de plaats komen.

(Bron: Boom van het Jaar, NOS, Algemeen Dablad, Het Parool)
(beeld: Wikipedia)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Monumentale bomen, mogen nooit het gevaar lopen gekapt te worden. De A58 eik is zo’n monumentale boom. Beter zou zijn om de infrastructuur aan te passen in plaats van zo’n prachtige boom te vernielen. Er zijn al vele monumentale bomen ten prooi gevallen aan het wegennet. Ik kan me nog herinneren dat op dezelfde weg, in Vught, ter hoogte van de villa Van Haren, een monumentale Spar of Den stond (vergeef me mijn onkunde over bomen). Bij de aanleg van de nieuwe rondweg, mocht deze prachtige boom blijven staan, na een actie van de bevolking. Maar Rijkswaterstaat deed dit op een dergelijke manier dat de boom stierf en omviel. En zo zijn er veel bomen vernield. De boom bij Ulvenhout mag niet dit lot overkomen.