Nederlander

Zo werkt een koninklijk huwelijk in Maleisië

De Nederlander Dennis Verbaas is op 14 augustus 2017 getrouwd met een Maleisische prinses. Een feestelijk gebeuren dat doorspekt is met ceremonies die wij in het westen niet kennen. Wij lichten er een paar voor u uit.

De verlovingsceremonie

De verloving is de eerste stap naar het trouwen, net als hier in het westen. In Maleisië gaat dat echter een beetje anders. Wie daar met iemand van koninklijke bloede wil trouwen, kan niet zelf om de hand van de bruid vragen. Dit doet een staatssecretaris van het district waarover de vader van de bruid heerst. In dit geval gaat het om sultan Ibrahim Ibni Almarhum van de deelstaat Johor. Vervolgens wordt de verlovingsring niet door de toekomstige bruidegom om de hand van de bruid geschoven, maar door haar toekomstige schoonmoeder.

De ringceremonie en bruidsschat

Een van de eerste ceremonies die voltrokken wordt tijdens het trouwen, is de ringceremonie. Hierbij plaatst de bruidegom de trouwring om de hand van de bruid, net zoals dat bij ons gaat. Wat vervolgens gebeurt, is minder bekend bij ons. De bruidegom geeft de bruid dan een zogenoemde mas kahwin. Dat is een eenmalige, verplichte gift. Meestal is dit geld, maar het kan ook iets anders zijn.

Handen kussen

In Maleisië is het normaal om als bruidspaar de handen van beide ouderparen, ooms en tantes te kussen. Dit is een teken van respect.

De families

Naast het bruidspaar, hebben de families ook een belangrijke taak tijdens de huwelijksvoltrekking. Dit heeft alles te maken met de bruidsschat die uitgewisseld moet worden. Hiertoe behoren onder andere een gouden ring, een bidmat en een taart.

Op de video hieronder ziet u een impressie van de trouwdag:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De ontmoeting

Dennis Verbaas heeft zijn vrouw prinses Tunku Tun Aminah van Johor ontmoet in een plaatselijke kroeg. Er is een klik en de 2 krijgen uiteindelijk een relatie. Maleisië is een islamitische land en  Verbaas bekeert zich in 2015 dan ook tot dit geloof. Hij staat sindsdien ook bekend als Dennis Muhammad Abdullah. Nu Verbaas en zijn prinses zijn getrouwd, is hij toegetreden tot een zeer rijke dynastie die teruggaat tot 1528.

(Bron: The Star News, ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Dennis is eigenlijk een soort maleisische Maxiama.

    Hanneman says:

    Oeps! Nou ja, schrijffoutje.