luisterboek

Week van het Luisterboek is in aantocht

Een boek is om te lezen. Toch? Sinds een aantal jaren is deze opvatting veranderd, want er komen steeds meer luisterboeken bij. Deze voorgelezen boeken winnen snel aan populariteit en er wordt zelfs een Week van het Luisterboek georganiseerd. De editie van 2018 gaat op 9 mei van start. 

Populair

De Week van het Luisterboek bestaat al ruim 10 jaar en is bedoeld om het gesproken boek meer onder de aandacht te brengen. Vooral in het verleden is extra aandacht hard nodig, want tot 2016 worden er jaarlijks zo’n 300 luisterboeken gemaakt en zijn er slechts 2 of 3 serieuze producenten in Nederland. Inmiddels is dit totaal anders. In de afgelopen 12 maanden zijn er ruim 850 luisterboeken verschenen. Deze stijging komt doordat uitgeverijen van papieren boeken ook luisterboeken zijn gaan produceren. Ook de toegankelijkheid van luisterboeken is toegenomen, want  luisterlezers kunnen voor de meeste titels gewoon terecht op websites van boekenwinkels of op die van de bibliotheek.

Hebban Luisterboek Award

Tijdens de Week van het Luisterboek gaat het niet alleen om meer aandacht voor het luisterboek, maar ook om het uitreiken van de Hebban Luisterboek Award. Dit is prijs voor het beste voorgelezen boek en geldt als erkenning voor de schrijver van het fysieke boek én de voorlezer. De short list van deze prijs is op 8 mei  bekendgemaakt bij Tijd voor MAX . Deze boeken en voorlezers staan erop:

Alleen op de wereld, geschreven door Hector Malot, gelezen door Gijs Scholten van Aschat.

Het labyrint der geesten, geschreven door Carlos Ruiz Zafon, gelezen door Sander de Heer.

Kolja, geschreven en voorgelezen door Arthur Japin.

Je ziet mij nooit meer terug , zowel geschreven als voorgelezen door Sonja Barend.

Kleurenblind, geschreven door Trevor Noah, voorgelezen door Howard Komproe

Op 15 mei 2018 wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.

Gratis app

Fan van luisterboeken, of nog nooit naar een voorgelezen boek geluisterd? Tijdens de Week van het Luisterboek kunt u de gratis Week van het Luisterboek cadeau-app downloaden, waar u 2 boeken vindt om te beluisteren. Het gaat om Ik kan er nét niet bij van Sander Verheijen, voorgelezen door presentator Rik van de Westelaken en om de thriller Stilzwijgen van Anita Terpstra, voorgelezen voor cabaretière Carolien Borgers. U kunt de app downloaden op Android- en Apple-apparaten.

(Bron: Hebban, redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie