Lezers kiezen het belangrijkste boek

Van 23 april t/m eind september 2016 vindt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek plaats. Dit is een initiatief van Bijzondere Collecties van de UvA, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven. Deze organisaties hebben de handen ineen geslagen om een jaar lang het boek in al zijn verschijningsvormen te vieren. U kon stemmen op het Nederlandstalige boek dat u het belangrijkst vindt. Misschien omdat het boek uw wereldbeeld heeft veranderd, of omdat u het boek las op een belangrijk moment in uw leven of omdat u het gewoon heel erg mooi vindt.

Uitslag

Na het uitbrengen van bijna 75.000 stemmen is De Nieuwe Bijbelvertaling gekozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Het dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, eindigde op de 2e plaats. In de ban van de ring van de Engelse schrijver Tolkien staat op de 3e plaats.

Het winnende boek, De Nieuwe Bijbelvertaling, is een uitgave van de Bijbel in hedendaags Nederlands uit 2004. Uitgaven als De Statenbijbel en Bijbel in gewone taal kregen eveneens veel stemmen en staan daardoor ook in de top 20. Boeken over het geloof trokken veel stemmen. Het boek De interpretatie van de betekenissen van de Koran van Aboe Ismail staat op plaats 5.

De top 20:

 1. De Bijbel
 2. Het achterhuis, Anne Frank
 3. In de ban van de ring, Tolkien
 4. Kruistocht in spijkerbroek, Thea Beckman
 5. De interpretatie van de betekenissen van de Koran, Aboe Ismail
 6. De ontdekking van de hemel, Harry Mulisch
 7. Haar naam was Sarah, Tatiana de Rosnay
 8. Hersenschimmen, J. Bernlef
 9. De vliegeraar, Khaled Hosseini
 10. Alleen op de wereld, Hector Malot
 11. Paaz, Myrthe van der Meer – De donkere kamer van Damocles, Willem Frederik Hermans
 12. Jip & Janneke, Annie M.G. Schmidt
 13. Max Havelaar, Eduard Douwes Dekker
 14. De Statenbijbel
 15. De brief voor de koning, Tonke Dragt
 16. Harry Potter en de steen der wijzen, J.K Rowling
 17. Bijbel in gewone taal, Nederlands Bijbelgenootschap
 18. 1984, George Orwell
 19. Pluk van de Petteflet, Annie M.G. Schmidt
 20. De Tweeling, Tessa de Loo

Om de kiezers op weg te helpen, hadden tien curatoren vooraf binnen tien thema’s (zoals literatuur, geloof en wetenschap) honderd boeken op een rij gezet die belangrijk zijn voor Nederland. Daarnaast kon iedereen op zijn eigen favoriete boek stemmen. Lezers hebben zelf ongeveer 3800 titels toegevoegd. De volledige ranglijst is te vinden op belangrijksteboek.nl

(Bron: ANP)

Geef een reactie