hoofd in het zand

Waarom steken we ons hoofd in het zand als het lastig wordt?

Iedereen, zelfs de grootste aanpakkers, steken hun hoofd weleens in het zand als het lastig wordt. Dit wordt het struisvogel-effect genoemd. Waarom doen wij mensen dat? En kunnen we er iets aan doen?

Negeren

De psychologische verklaring voor struisvogel-gedrag is eigenlijk vrij logisch. Het negeren van potentiële problemen is makkelijker dan deze problemen onder ogen komen. Zolang we ze negeren, zijn ze er niet en hoeven we er ook niet over na te denken. Neem bijvoorbeeld het openmaken van brieven van de Belastingdienst. Niemand opent die graag, maar iemand die al in de schulden zit zal ze waarschijnlijk het liefst direct opbergen. Nog meer slecht nieuws kunnen zij niet gebruiken en zolang de brieven gesloten blijven lijken ze ook niet te bestaan.

De naam struisvogel-effect is overigens minder logisch, want struisvogels steken hun hoofd helemaal niet in het zand als zij in de problemen dreigen te raken. Zij rennen dan hard weg. Het enige wat deze dieren wel doen is af en toe een beetje zand eten.

Struisvogel

Struisvogels steken hun hoofd nooit in het zand. Ze rennen juist weg als ze in de problemen dreigen te raken.

Gevolgen van struisvogelgedrag

Het moedwillig negeren van potentiële obstakels is heel menselijk, maar niet altijd even handig. In het geval van de brieven van de Belastingdienst kunnen de financiële problemen alleen maar groter worden, maar ook in veel andere situaties is negeren natuurlijk niet verstandig. Problemen onder ogen komen werkt vaak veel beter, maar degene die het struisvogelgedrag vertoont moet dit wel kunnen, willen én durven. Iemand die het eigen struisvogelen niet erkent, zal niet opeens geneigd zijn om de koe bij de horens te vatten. Anderen kunnen deze persoon wellicht op andere gedachte brengen, maar echt effectief is het ervaren van de negatieve gevolgen van dit gedrag. Toch kan het nooit kwaad om iemand te wijzen op het effect van het struisvogelgedrag. Niet geschoten is immers altijd mis.

Tips voor struisvogelaars

Hoewel op de blaren zitten vermoedelijk het beste werkt, kunnen notoire struisvogelaars zichzelf wel een handje helpen. Stel bijvoorbeeld automatische incasso’s in voor echt belangrijke zaken. Dat voorkomt onnodige financiële problemen.

Wat ook kan helpen is om bij te houden hoe lang een bepaalde activiteit duurt. Bijvoorbeeld: Iemand ziet altijd als een berg op tegen het ordenen van de administratie. Deze klus duurt voor het gevoel uren. In werkelijkheid duurt dit klusje waarschijnlijk vele malen korter, maar omdat deze persoon geen notie heeft van hoe lang het écht duurt, is het nog lastiger om eraan te beginnen.

(Bron: psychologist.com, ad.nl)

Geef een reactie

Reactie

    simon55 says:

    Ik ben redelijk vaak in mijn tuin bezig , maar steek echt m n kop niet in het zand m want dan stik ik. Steek wel vaak m n handen in de grond.