vinyl

Veel vinyl in huis, maar lang niet iedereen draait het nog

Nu de jongere generaties vinylplaten hebben ontdekt is de plaat weer helemaal terug van weggeweest. Sommige mensen maken er een sport van om zoveel mogelijk platen te verzamelen, maar hoe zit het eigenlijk met de vinylvoorraad van de oudere Nederlanders? Hebben zij hun platen allemaal weggedaan, of staan ze nog op zolder? En belangrijker nog, draaien ze nog weleens een plaat? Deze en meer vragen leggen wij voor aan ons MAX Opiniepanel. 

Platen bewaard

Aan het vinyl-onderzoek hebben zo’n 2000 mensen meegedaan, waarvan 70 procent zegt nog steeds in het bezit te zijn van vinyl. Bijna 29 procent laat weten de complete verzameling van de hand te hebben gedaan. Zij hebben de platen weggegooid, weggegeven of zijn ze simpelweg kwijtgeraakt.

Meer dan 200 stuks

Van de mensen die nog vinyl in huis hebben, heeft ruim 13 procent er meer dan 200, wat een behoorlijk aantal is. 14 procent laat weten tussen 200 en 100 en platen te bezitten en 32 procent heeft tussen de 50 en 100 platen in de kast staan. De rest (40 procent) zegt er minder dan 50 te hebben.

Wie draait er nog vinyl?

Hoewel de respondenten best veel platen hebben, draaien ze deze niet zo vaak. Iets meer dan 66 procent heeft het afgelopen jaar geen plaat gedraaid en 20 procent draait maar af en toe een plaat. 13 procent laat weten wet regelmatig een plaat op de pick-up te leggen.

Plaatwaarde op MAX Vandaag

Behoort u tot de 70 procent die nog platen in zijn of haar bezit heeft en denkt u dat 1 van deze lp’s veel waard is? Dan kunt u de titel van deze plaat insturen voor onze rubriek Plaatwaarde. In deze rubriek taxeert lp-kenner Marjolein van Dam van muziekwinkel Evelyn Novacek in Hoogezand elke 2 weken een bijzondere plaat, want sommige oude vinylalbums zijn behoorlijk wat waard. Wist u bijvoorbeeld dat sommige persingen van Help! van The Beatles wel 1500 euro waard zijn?

Geef een reactie