Duur 10:59
Gepubliceerd op 9 maart 2017

Omega Speedmaster

De tijd. Een horloge is er primair om de tijd weer te geven. Maar sommige horloges zijn zo exclusief, dat het verder gaat dan een klokje om op te kijken. Door hun vorm, mechaniek en beperkte oplage, zijn deze bijzondere objecten een vermogen waard. Dat geld ook voor de Omega Speedmaster.

Hoogwaardige horloges

Omega is een Zwitsers bedrijf dat sinds 1848 hoogwaardige mechanische horloges produceert. Het ontwikkelde het gepatenteerde co-axial échappement uurwerk. Een bijzonder uurwerk, want het heeft bijna geen onderhoud nodig. Het zit in bijna elk mechanisch horlogemodel van de Omega collectie. Het bedrijf heeft 4 productielijnen: Constellation, De Ville, Seamaster en Speedmaster. De Seamaster wordt ook wel het ‘James Bond-horloge’ genoemd, omdat James Bond het in iedere film sinds 1995 heeft gedragen.

Speedmaster

De Speedmaster is in 1957 geïntroduceerd als horloge speciaal voor sport en racen. De introductie van dit uurwerk ging ook aan NASA niet onopgemerkt voorbij. Het horloge werd door hen getest op hoge en lage temperatuur, vacuüm, vochtigheid, corrosie, schokbestendigheid, acceleratie, lage en hoge druk, vibratie en geluid. In 1965 waren de tests afgerond. Conclusie: de Omega Speedmaster werd geschikt bevonden voor de missie naar de maan. De gehele crew van de Apollo 11 droeg de Speedmaster toen zij in 1969 als eerste succesvol op de maan landde. Overigens had Armstrong zijn horloge in de cabine achtergelaten. Het was Buzz Aldrin die als eerste met het horloge voet op de maan zette.

Het horloge is naast de eerste, ook het enige horloge dat ooit op de maan is geweest. Tijdens de missie van Apollo 13 speelt het horloge een cruciale rol bij de timing die nodig is om de 3 astronauten vanuit de ruimte weer heelhuids op aarde te krijgen. Nog steeds wordt het horloge door NASA gebruikt tijdens missies. Sinds de maanlanding is de Speedmaster erg populair. Het tijdloze model wordt nog altijd gemaakt. Sinds de maanlanding staat er achter op het horloge ‘first watch worn on the moon’.

Bijzonder exemplaar

Het horloge dat in Van onschatbare waarde wordt aangeboden is een volledig originele Omega Speedmaster 2998 uit 1962. Ook de band en de gesp zijn origineel. Het is een bijzonder exemplaar dat is gemaakt vóór de maanlanding en heeft achterop dan ook geen tekst staan.

Benieuwd naar de experts? Bert Degenaar, Ilse Daatselaar, Ebert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

De Speedmaster is aangeboden aan de experts in aflevering 2 van  Van onschatbare waarde op 9 maart 2017, 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer