Duur 06:56
Gepubliceerd op 23 maart 2017

Lomax

Een kunststof bouwpakket op het onderstel van een 2CV: dat is de Lomax 223. 2 personen, 2 cilinders en 3 wielen. Een unieke kitcar met 3 wielen waar er nog maar weinig van zijn in Nederland. 

Kitcar

De kitcar is een auto die kant-en-klaar word geleverd of als bouwpakket. Hij werd bedacht door een Engelsman die ontdekte dat er minder belasting werd berekend als de auto onafgewerkt werd afgeleverd en zelf in elkaar moest worden gezet. De Lomax 223 is zo’n kitcar. Deze uitvoering is bedacht en geproduceerd door de Engelsman Nigel Whall. Whall is van oorsprong fabrikant in polyester onderdelen. Hij ontwerpt de Lomax, een kitcar-carrosserie op een onderstel van een 2CV, voor een ondernemersbeurs. Het uiterlijk van de auto is gebaseerd op een sportwagen uit de jaren 30: de Morgan Supersports Tricycle. De carrosserie is gemaakt van een glasvezel en polyester, vezelversterkte kunststof. Er is direct veel vraag naar de auto. Daarom besluit Whall begin jaren 80 de auto in productie te nemen. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 2.000 Lomax-pakketten verkocht.

Le Patron

In Nederland wordt de Lomax begin jaren 90 geïntroduceerd. Met wat aanpassingen mag de auto ook op de Nederlandse wegen rijden. Hij wordt in de markt gezet met de slogan ‘Low Cost, Maximum Fun’ (weinig kosten, maximaal plezier). Op de Nederlandse markt verschijnt de variant Le Patron. Deze variant wordt nog steeds geproduceerd.

De Lomax 223

De Lomax 223 die wordt aangeboden in Van onschatbare waarde komt uit 1981, heeft een vermogen van 90 pk en er staat 15.000 kilometer op de teller. Het pakket voor deze Lomax is gekocht en gebouwd tussen 1991 en 1997. Er staat Le Patron op deze auto, maar het is wel een originele Lomax. De Nederlandse importeur heeft de typegoedkeuring gekregen voor deze auto en heeft de naam van de Nederlandse variant er om die reden op geplaatst. Deze versie van de driewieler is in Nederland vrij zeldzaam. Vierwielers zijn in die tijd al veel populairder in Nederland. Er zijn toen maar weinig driewielers geïmporteerd. Naar schatting rijden er nog altijd zo’n 30 rond in ons land.

Lomax

Benieuwd naar de experts? Bert Degenaar, Ilse Daatselaar, Ebert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

De Lomax is aangeboden aan de experts in aflevering 4 van Van onschatbare waarde op 23 maart 2017, 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer