picasso

Van onschatbare waarde: catalogus van Picasso

Pablo Picasso is misschien wel een van de allerbekendste kunstenaars die ooit heeft geleefd. In 1967 wijdt het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling aan hem. De werken worden door vrachtwagens opgehaald, onder meer bij Picasso zelf. Als bedankje geeft de grote kunstenaar één van de vrachtwagenchauffeurs een gesigneerde catalogus van de tentoonstelling. Deze catalogus wordt nu aangeboden in het programma Van onschatbare waarde.

Cadeautje van Picasso

Op 4 maart 1967 opent in het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling die volledig in het teken staat van Picasso’s werk. Voordat de tentoonstelling daadwerkelijk ingericht kan worden, moeten de werken opgehaald worden door vrachtwagens. Eén van de mannen die dit doet is de schoonvader van Waltraud. Hij is een rasechte Amsterdamse vrachtwagenchauffeur die vooral grote verhuizingen doet. Vandaar dat hij wordt aangesteld om de werken op te halen. Zelf heeft hij niets met kunst of musea, maar met Picasso klinkt het direct, weet Waltraud. Waar haar schoonvader het destijds met de kunstenaar over heeft gehad, weet zij niet precies, maar zeker is wel dat hij er een gesigneerd exemplaar van de tentoonstellingscatalogus aan over heeft gehouden. Picasso heeft de catalogus ook voorzien van de datum en een kleine tekening.

picasso tekening

Picasso signeert de catalogus.

Reis door Spanje

Lange tijd heeft Waltraud geen idee dat haar schoonvader deze catalogus überhaupt heeft. Ook weet zij niet dat zijn zoon, Waltrauds man, de catalogus heeft geërfd. Pas als zij de spullen van haar inmiddels overleden man opruimt, stuit zij op de catalogus. In Van onschatbare waarde probeert zij het te verkopen. Als dit lukt, wil zij van het geld een reis door Spanje maken, het thuisland van Pablo Picasso.

Over Picasso

Pablo Picasso wordt in 1881 geboren in het Spaanse Málaga. Het scheelt niet veel, of Picasso overleefd zijn eigen geboorte niet. De vroedvrouw is in de veronderstelling dat de baby overleden is bij de geboorte, maar de aanwezige arts concludeert anders. Hij redt baby Pablo van de verstikkingsdood. Uiteindelijk wordt Picasso 91 jaar oud. In die 91 jaar weet hij uit te groeien tot een groot kunstenaar en wordt hij gezien als één van de grondleggers van het kubisme, een kunstzinnige stroming waartoe ook zijn bekendste werk Guernica behoort.

Guernica

De Spaanse koning Felipe en de voormalige Amerikaanse president Obama kijken naar Guernica.

Het werk van Picasso hangt in musea over de hele wereld. Ook worden er geregeld overzichtstentoonstelling met zijn kunst georganiseerd.

Benieuwd naar de experts uit Van onschatbare waardeIlse DaatselaarBert Degenaar, Bas Jonker en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Van onschatbare waarde is vanaf 3 april 2019 te zien om 21.20 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer