Duur 11:53
Gepubliceerd op 30 maart 2017

2 bouilloires

Een lekker kopje thee is tegenwoordig geen diepte investering. Dat was vroeger wel anders. Thee is kostbaar en er wordt zuinig mee omgegaan. Om thee te zetten gebruikt men de bouilloir; een waterketel waaronder een lichtje met olie brandt. In Van onschatbare waarde biedt een verzamelaar 2 unieke exemplaren aan.

Zilver

Zilver is een populair product onder verzamelaars. Of zilver van waarde is luistert nauw. De aanwezigheid van merkjes zijn bepalend voor de waarde van het zilver. Zilver wordt al voor onze jaartelling gebruikt voor versiering en als betaalmiddel. Het is buigbaar, eenvoudig te bewerken en heeft een witte glans. Die glans maakt het zeer geschikt voor voorwerpen als bestek, kandelaars, schalen en dienbladen. jaarlettermerk, een meesterteken en een gehalteteken. Het gehalteteken bepaalt de hoeveelheid zilver die in het voorwerp zit. Meest gebruikt zijn het eerste en tweede gehalte. Het eerste gehalte (925/1000) bestaat voor 92.5 procent uit zilver en 7.5 procent uit een ander metaal. Het tweede gehalte (835/1000) bestaat voor 83.5 procent uit zilver en voor 16.5 procent uit een ander metaal.

bouilloires

Empire-style

De 2 bouilloires die aangeboden worden in Van onschatbare waarde zijn van empire zilver. De empire-style is een van oorsprong Franse stijl die door Napoleon naar Nederland wordt gehaald. Hij woont in het Paleis op de Dam en laat dat inrichten volgens de laatste mode uit Parijs. In tegenstelling tot het Biedermeier zilver, is het empire strak en stoer. Het wordt geproduceerd in de periode 1790-1830.

Unieke bouilloires

Deze bouilloires zijn in zeer goede staat en in het bezit van diverse keurmerken. Het heeft het keurmerk van Amsterdam (een kroon), een staande leeuw (die staat voor het eerste zilver gehalte) en de letters B.N.. Die staan voor de zilversmid die het voorwerp heeft gemaakt. In dit geval is dat Jan Buysen, een bekende zilversmid uit Amsterdam in de periode 1776 tot 1813. De bouilloires zijn voorzien van ebbenhouten handvatten en komen uit 1803 en 1806. Een van de objecten is voorzien van een familiewapen. Van welke familie is niet bekend.

zilverenbouiloire_5_700_400

Benieuwd naar de experts? Bert Degenaar, Ilse Daatselaar, Ebert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

De bouilloires zijn aangeboden aan de experts in aflevering 5 van Van onschatbare waarde op 30 maart 2017, 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer