Willeke Alberti: al bijna 60 jaar een grote ster in Nederland

2020 is tot nu toe een jaar vol hoogtepunten voor Willeke Alberti. Op 3 februari viert de zangeres haar 75e verjaardag en op 10 februari ontvangt zij een Edison voor haar gehele oeuvre. Tijd voor een terugblik op haar carrière.

Eerste succes

De muzikale carrière van Willeke Alberti, die wordt geboren als Willy Verbrugge, begint eind jaren 50. In 1958 om precies te zijn. Zij brengt dan het nummer Zeg pappie ik wilde u vragen uit, een duet met haar vader en volkszanger Willy Alberti. Vader Alberti is dan al een grote ster in Nederland en het zal niet lang meer duren voordat zijn dochter Willeke dit ook wordt.

In 1963 verwerft zij landelijke bekendheid met het nummer Spiegelbeeld. Dit liedje haalt de Top 40 niet, maar in 1965 komt hier verandering in met het nummer Mijn Dagboek. 1965 blijkt een goed jaar voor Willeke, want zij brengt dan ook haar eerste soloplaat uit én scoort nog 2 hits met Vanavond Om kwart Over Zes Ben Ik Vrij en Talisman. In 1966 gaat het haar ook voor de wind. In dit jaar staat zij onder meer in de hitlijst met de bekende nummers Morgen Ben Ik De Bruid en Als Vrouw.


Presenteren en acteren

Naast zingen, acteert en presenteert Willeke Alberti ook. Haar eerste presentatieklus is het populaire AVRO-programma Zaterdagavond Ja ja, dat zij van 1965 tot aan 1969 samen met haar vader presenteert. Hieronder ziet u een fragment uit dit programma.

Dat zij ook kan  acteren ziet het Nederlandse publiek voor het eerste in 1970, als zij de rol van Marleen Spaargaren speelt in de tv-bewerking van de boekenreeks De Kleine Waarheid. In deze 26-delige serie wordt ook veel gezongen door Alberti. De nummers worden uiteindelijk uitgebracht op 2 lp’s: Liedjes van Marleen en Niet bang Zijn.

Later zal zij nog veel vaker acteren, waaronder in de bekende film Rooie Sien. Zij speelt hierin de titelrol en zingt ook hierin weer veelvuldig. Onder meer het bekende nummer Telkens Weer is afkomstig uit deze film.

Willeke Alberti acteert niet alleen op de tv en het witte doek, maar ook op het toneel. Zo is zij van 2012 tot aan 2014 te zien in de musical in de typisch Nederlandse musical De Jantjes.

Latere hits

Hoewel het presenteren en acteren haar goed afgaat, blijft het zingen het belangrijkste. Zij scoort tot en met midden jaren 90 verschillende grote hits; een aantal komen zelfs in de top 10 van de Top 40 terecht. Dat gebeurt haar bijvoorbeeld in 1977 met het nummer Carolientje en in 1983 met het lied Niemand Laat zijn Eigen Kind Alleen. Dit laatstgenoemde nummer is een duet met haar vader Willy.

In 1994 doet Willeke Alberti namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer Waar is de Zon. Helaas is de rest van Europa niet zo dol op dit nummer en eindigt zij als één na laatste. In Nederland weet men het wel te waarderen en staat het 3 weken in de Top 40.

Zingen in verzorgingshuizen

Willeke Alberti zingt nog steeds en treedt ook nog geregeld op. Ook heeft zij een naar haarzelf vernoemde stichting opgericht waarmee zij wil voorkomen dat oudere mensen in verzorgingshuizen in een isolement terecht komen. Om dit te bereiken worden er door deze stichting verschillende muzikale en culturele activiteiten georganiseerd en trekt Willeke zelf ook wekelijks door het land om te zingen in verzorgingshuizen. Willeke Alberti is in 2016 ook te zien in het MAX-programma MAX maakt Mogelijk. Hierin maakt zij een lied met het koor van Ria.

Op 11 februari 2020 is Willeke Albert te gast in het MAX-programma Tijd voor MAX om te vertellen over haar nieuwe theatertour en haar leven. U ziet Tijd voor MAX rond 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, Brabants Dagblad, Edison, MAX maakt Mogelijk, YouTube, ANP, Top 40)

Geef een reactie