Uitmarkt 2018: dit is er te zien

Amsterdam verandert van 24 tot en met 26 augustus 2018 in het cultureel epicentrum van Nederland. Op die data vindt er in de hoofdstad de jaarlijkse Uitmarkt plaats, een evenement waar aan de hand van veel gratis optredens een voorproefje wordt gegeven van het komende culturele seizoen. Wij hebben het programma bekeken en een selectie gemaakt van acts die u vast interessant vindt.

Plek voor alle kunstvormen

In 1978 begint de Uitmarkt als kleinschalig vertier voor de mensen die op het Leidseplein in de rij staan om kaartjes te kopen voor het festival de Kunst-10-Daagse. Anno 2018 is het een groot, meerdaags evenement waar heel veel artiesten optreden die u in de komende maanden op de planken van poppodia of theaters zult aantreffen. Er is plek voor elke denkbare kunstdiscipline: van theater en dans tot aan (klassieke) muziek.

Uitmarkt Opening

De Uitmarkt wordt op 24 augustus 2018 geopend met een grote show op het drijvende I amsterdam podium, tegenover het Scheepvaartmuseum. Tijdens de show passeren een tal van artiesten de revue, waaronder Guus Meeuwis. De feestelijke opening begint rond de klok van 21.00 uur.

Onno Blom over de tuin van Jan Wolkers

Schrijver Jan Wolkers (1925-2007) is dol op de natuur en zijn tuin. In de winter van zijn leven maakt hij samen met de VPRO de serie De achtertuin van Jan Wolkers, over de tuin bij zijn huis op Texel. Voor Wolkers naar Texel trekt, woont hij jaren in Amsterdam. Hier heeft hij een volkstuintje. Over deze tuin heeft Wolkers’ biograaf Onno Blom het boek Amstelglorie geschreven, waarin hij het leven van de schrijver en zijn vrouw in tuintje nummer 294 beschrijft. Journalist, schrijver en presentator Theodor Holman interviewt Blom over dit boek op zaterdag 25 augustus in het OBA Forum. Het interview begint om 13.30 uur.

Theater met een weemoedig randje

Naast het OBA Forum vindt u het OBA Theater, waar op zaterdag de 25e van 14.00 tot 14.30 uur het toneelstuk Montere Weemoed gespeeld wordt. In de voorstelling van makers Beatrice van der Poel en Thomas Verbogt wisselen weemoedige Nederlandse liedjes en komische verhalen elkaar af. Leuk detail: Verbogt kunt u kennen als schrijver van de bestseller Als de winter is begonnen.

Klassieke zondagochtend

Op het I amsterdam podium wordt op zondagochtend 26 augustus van 12.00 uur tot 13.00 uur een klassieke concert georganiseerd. Solisten van het Nationale Opera en Ballet zullen onder meer een stuk zingen uit het welbekende opera Die Zauberflöte van Mozart. Ook worden er aria’s uit Verdi’s Rigoletto gezongen door zangeres Nina Minasyan.

De Neerkant van Ernst Jansz

Ernst Jansz, voormalig lid van de band Doe Maar, is ook te zien op de Uitmarkt. In 2017 brengt Jansz het boek De Neerkant uit, over zijn eigen leven als lid van de band CCC Inc. en inwoner van een commune in Brabant. Ook worden de eerste jaren van Doe Maar beschreven in het boek. Het boek is voorzien van 2 cd’s, met daarop liedjes die Jansz vanaf september 2018 zal zingen tijdens zijn theatertour. Voordat deze tour echt begint geeft hij al een tipje van de sluier. Hij treedt op 26 augustus om 20.00 uur op in het OBA Theater.

Musical Sing-a-Long

De Uitmarkt wordt traditiegetrouw afgesloten met een groot meezingfestijn dat luistert naar de naam Musical Sing-a-Long. Op het I amsterdam podium zingen de grootste musicalsterren van Nederland liedjes uit voorstellingen die in het komende seizoen langs de theaters trekken. Denk hierbij aan Soof, de musical, Op Hoop van Zegen, Soldaat van Oranje, Mama Mia, Annie MG en The Lion King. De Musical Sing-a-Long begint rond 21.15 uur.

Wilt u meer weten over de bovengenoemde optreden of het programma nader bestuderen? ga dan naar de website van De Uitmarkt . Alle optreden zijn gratis toegankelijk.

Geef een reactie