Kaarsje voor Tanja Groen

Speciale uitzending: Een kaarsje voor Tanja Groen

Op 23 december 2021 zendt MAX de documentaire Een kaarsje voor Tanja Groen uit. De maker van deze documentaire is Simon Vuyk. In een exclusief interview met MAX Magazine vertelt hij over deze aangrijpende verdwijningszaak en de aanhoudende hoop op de gouden tip.

Het is dinsdagavond 13 juli 2021. Samen met de ouders van Tanja Groen ben ik te gast in Breng Tanja Thuis, een speciale live-uitzending van Tijd voor MAX. Precies een week eerder is Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam. In het ziekenhuis vecht hij voor zijn leven terwijl wij zijn droomwens in vervulling willen laten gaan om een miljoen euro in te zamelen als beloning voor de gouden tip in de  verdwijningszaak van Tanja Groen uit 1993.

Zorg en verdriet om Peter

De misdaadverslaggever heeft hiervoor in juni stichting De Gouden Tip in het leven geroepen. “Ik ben er als zijn vaste eindredacteur en vriend vanaf het begin bij betrokken. Op zijn verzoek. Na de aanslag word ik, tegen wil en dank, de vertrouwenspersoon van de ouders van Tanja. De zorg en het verdriet om Peter komen bovenop het leed dat Corrie en Adrie Groen al bijna 28 jaar met zich meedragen.”

Landelijke inzamelingsactie

“Het idee voor de televisieactie Breng Tanja Thuis is pas 4 dagen voor de uitzending geboren. Toen zei Jan Slagter tegen mij: “Als de familie van Peter ermee instemt trekken we met MAX alles uit de kast om een landelijke inzamelingsactie te realiseren; ik haal er speciaal mensen voor terug van vakantie.” Vervolgens belde ik de familie en de partner van Peter die in het ziekenhuis bij hem waren. Zij vonden het meteen “een geweldig initiatief”.”

Samen tegen geweld

Die dinsdagavond wordt televisiehistorie geschreven. Onder leiding van Martine van Os en Sybrand Niessen wordt uiteindelijk ruim een miljoen binnengehaald: € 1.224.000. Het is een blijk van ongekende saamhorigheid en verbondenheid vanuit de Nederlandse bevolking. “Samen sterk tegen geweld. We zijn allemaal blij en trots. Voor Corrie en Adrie Groen. En voor Peter. Maar 2 dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Of hij heeft meegekregen dat we ‘het miljoen’ hebben opgehaald zullen we nooit weten.”

Tanja en Peter worden anderhalve maand later op 31 augustus herdacht tijdens een stille tocht in Maastricht. Kelly de Vries, de 34-jarige dochter van Peter, presenteert zich die dinsdagavond met een indrukwekkende speech als nieuwe voorzitter van stichting De Gouden Tip en met het miljoen op zak wordt onder haar leiding de jacht op de gouden tip heropend. Er melden zich honderden tipgevers bij de stichting en de politie, maar het allesbeslissende puzzelstukje zit er nog niet tussen.

Een nieuwe poging

Een nieuwe poging wordt 23 december gewaagd in de speciale uitzending Een kaarsje voor Tanja Groen. De moord op Peter maakt de wil en noodzaak om Tanja 28 jaar na haar verdwijning thuis te brengen bij haar radeloze ouders zo mogelijk nog groter en indringender dan hij toch al was. Voor de gouden tip ligt de recordbeloning van een miljoen euro klaar.

Brand een kaarsje voor Tanja en Peter

In de documentaire staat de herdenking van Tanja Groen centraal en wordt stilgestaan bij het overlijden van Peter R. de Vries. Op de website kaarsjevoortanja.nl kunt u een virtueel kaarsje aansteken om Tanja en Peter te herdenken.

De documentaire Een kaarsje voor Tanja Groen is te zien op donderdag 23 december 2021 om 21.30 uur te zien bij MAX op NPO 1.

(Bron: MAX Magazine)

Geef een antwoord