scrooge live

Scrooge Live: wie is wie? En waar gaat het verhaal over?

Op 20 december 2020 zendt MAX Scrooge Live uit, een vertelling van het bekende kerstverhaal A Christmas Carol. Waar gaat dit ook alweer over? En wie is wie in Scrooge Live?

Slechte omstandigheden

Op 19 december 1843 komt de bekende Engelse schrijver Charles Dickens met een nieuw boek: A Christmas Carol. Hij schrijft het om wat extra geld te verdienen, want rijk is de familie zeker niet. Helaas zijn zij geen uitzondering. Halverwege de 19e eeuw hebben veel inwoners van Groot-Britannië het zeer slecht. De industriële revolutie is in volle gang en geld verdienen is het enige waar werkgevers aan lijken te kunnen denken. Werknemers moeten hard werken voor weinig geld en hebben amper rechten. Ook kinderen moeten in deze tijd nog meehelpen om de kost te verdienen, iets wat Dickens helemaal een doorn in het oog is.

A Christmas Carol

Portret van Charles Dickens in zijn werkkamer.

Kritiek

Als kritiek op dit systeem schrijft hij A Christmas Carol, over de enorm gierige Ebenezer Scrooge. Scrooge is bankier en geeft enkel om geld. Vandaar ook dat zijn arme boekhouder Bob Cratchit amper betaald krijgt en onder verre van ideale omstandigheden moet werken. De kachel mag bijvoorbeeld nooit aan, ook niet in de winter, waardoor Cratchit soms amper zijn werk kan doen. Hij heeft grote moeite om zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw Emily en hun kinderen, te onderhouden.

Scrooge’s neef Fred Holywell doet zijn best om zijn oom een beetje te laten ontdooien en nodigt hem steevast uit voor het kerstdiner, maar van die goede bedoelingen moet de vrekkige Scrooge niets hebben. In Scrooge Live wordt Scrooge gespeeld door cabaretier Richard Kemper, Bob Cratchit door Kasper van Kooten en Emily Cratchit door Jasmin Sender. Jamai Loman speelt Fred Holywell.

In de video hieronder ziet u hen, en andere Scrooge Live-acteurs, vertellen over het verhaal en hoe zij het vinden om aan deze productie mee te werken.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Geesten

Hoewel de meeste mensen liever uit zijn buurt blijven, heeft Scrooge zelf totaal geen moeite met zijn karakter een leefwijze. Daar komt verandering in als hij op kerstavond ongewenst bezoek krijgt van de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley. Marley is bij leven net zo’n egocentrische man als Scrooge zelf en moet daar nu voor boeten door voor eeuwig over de aarde rond te dwalen met kettingen om zijn lichaam. Scrooge wacht hetzelfde lot als hij zijn hartvochtigheid geen vaarwel zegt, waarschuwt Marley. Dit advies slaat hij in eerste instantie in de wind, maar uiteindelijk komt hij toch tot inkeer nadat hij later op die avond bezoek krijgt van 3 kerstgeesten: die van het verleden, heden en toekomst. Zij laten hem inzien dat hij echt moet veranderen om een eenzaam einde te voorkomen. 2 van de 3 geesten worden vertolkt in Scrooge Live. Plien van Bennekom speelt de geest van het verleden en Simone Kleinsma die van het heden. Musicalactrice Anouk Maas is te zien als Scrooge’s voormalige verloofde Belle, die haar intrede doet tijdens de vertoning van de geest van het verleden.

Als herboren

Na een enerverende nacht lijkt Ebenezer Scrooge op 1e kerstdag als herboren. Hij koopt eten voor het armlastige gezin van zijn boekhouder Bob Cratchit, doneert geld aan het goede doel en gaat voor het eerst in op de uitnodiging van zijn neef Fred. De dag erna geeft hij Cratchit opslag en bloeit er langzaam een vriendschap tussen de 2 op.

Invloed

Het verhaal van A Christmas Carol is één van de meest vertelde kerstverhalen ter wereld, maar het is meer dan dat. Naar het schijnt wordt de viering van het kerstfeest in de tijd dat Dickens dit boek schrijft helemaal niet zo belangrijk gevonden in Groot-Britannië. Kerst wordt dan gezien als iets uit het verleden. Na de verschijning van A Christmas Carol krijgen de kerstgevoelens weer een impuls en wint het opnieuw aan belang.

Scrooge Live

Scrooge Live, een live-vertelling van A Christmas Carol, is op 20 december 2020 om 20.15 uur te zien op NPO 1. U ziet dan niet alleen de al genoemde castleden, maar ook cabaretier Remco Veldhuis als verteller, presentator Carrie ten Napel als verslaggever, acteur Ridder van Kooten als jonge Scrooge, acteur Johnny Kraaijkamp en presentator Ron Brandsteder als collectantenduo dat geld inzamelt voor de armen tijdens Kerst en zangers Dwight Dissels en Leona Philippo als solisten van het koor.

Geef een reactie

Reactie

  ArtLis says:

  HET WAS GROOTS!
  De hele sfeer, de cast, de muziek, de entourage en verfilming, het oude verhaal in weer een nieuw jasje, geweldig!
  Steeds de link naar deze tijd met zeer actuele opmerkingen en feiten, knap verweven!!
  Het succes van het uiteindelijke doel donateurs voor het minder bedeelde kind in Nederland.
  Ik heb genoten, bedankt MAX, hou dit concept vast in december!!! We kijken er naar uit!