rob de nijs

Rob de Nijs: “Het is altijd spannend als iemand anders een nummer van je speelt”

In 2021 zegt Rob de Nijs de muziek na bijna 60 jaar vaarwel. Het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker roept hem daarom uit tot hun eerste Gouden Held van de Nederlandse muziek, een project waarmee zij in november 2020 zijn begonnen. Wij vragen de zanger hoe hij het vindt om op die manier geëerd te worden.

Al 60 jaar op het podium

De carrière van Rob de Nijs kent vele gedaantes. Begin jaren 60 is er de vruchtbare samenwerking met de band De Lords, later die met zijn Haagse collega Johnny Lion, gevolgd door een periode als acteur bij theater en tv. Aan het begin van de jaren 70 kiest hij opnieuw voor het zingen, waarna hij in 1973 met nummers als Malle Babbe en Jan Klaassen de Trompetter weer muzikale successen boekt. Sindsdien is zijn muziek niet meer weg te denken uit de hitlijsten.

Gouden Held

Dat hij tijdens zijn lange loopbaan zoveel heeft bijgedragen aan de Nederlandse muziek is voor Lunch Lekker reden genoeg om hem een maand lang te eren in het programma. Onder de noemer Gouden Helden van de Nederlandse Muziek staat er eens in de 2 maanden een Nederlands muziekicoon centraal aan wie de gehele maand veel aandacht wordt besteed en wiens muziek veelvuldig wordt gedraaid. Rob de Nijs is de eerste Gouden Held. “Dat is natuurlijk een grote eer”, zegt de zanger hierover. “En fijn dat mijn repertoire weer in de belangstelling staat. Niet alleen de grote hits, maar ook de vele pareltjes die ik de laatste 40 jaar heb vastgelegd.”

Foto van Vroeger

Op 30 november wordt de eerste Gouden Helden-periode afgesloten in Tijd voor MAX, nadat De Nijs eerder die dag in Lunch Lekker aanschuift. In Lunch Lekker heeft De Nijs uit handen van Daniel Dekker een Gouden Held-award ontvangen en een prijs voor zijn gehele oeuvre. Hieronder ziet u beelden van deze momenten.

In Tijd voor MAX zal er een muzikaal eerbetoon aan hem worden gebracht door de 3JS. Deze band zal in het programma hun versie van De Nijs’ klassieker Foto van Vroeger ten gehore brengen, een nummer uit 1980 over het terugdenken aan vroeger. De Nijs over de keuze voor dit lied: “Een fantastisch nummer. Indertijd geschreven door Udo Jürgens en vertaald door Joost Nuissl. Ik denk dat het juist in deze tijd van reflectie en het nostalgisch terugkijken naar vroeger weer enorm in de belangstelling staat. Hoewel het nooit op single is verschenen en nooit een hit is geweest, heb ik het van begin jaren 80 bijna altijd live gespeeld in mijn theaterconcerten. Heb het zelfs een paar keer in het Fries gezongen. Sieb van der Ploeg (zanger van De Kast, red.) had het toen voor mij vertaald.”

Emoties

Zoals de zanger al zegt is Foto van Vroeger destijds nooit uitgebracht als single, maar het nummer is desalniettemin één van zijn bekendste. Vermoedelijk is het de weemoedige sfeer die velen aanspreekt en bijbehorende gevoelens oproept. Ook de zanger zelf ervaart deze emoties als hij het zingt of hoort. “Het Is natuurlijk een nummer vol weemoed en terugkijken naar de kindertijd. Je dromen die je ooit had, je herinneringen naar vroeger. Dat laat niemand onberoerd. Dus ook mij niet.”

Andere versie

De versie die De Nijs begin jaren 80 uitbrengt is alom bekend, maar de 3JS proberen er natuurlijk een eigen draai aan te geven op 30 november. De zanger is benieuwd naar hun versie. “Ik vind het altijd heel erg spannend en leuk tegelijk als een andere artiest een nummer van mij speelt. Ik ben vooral benieuwd hoe degene die het zingt omgaat met de tekst, de dynamiek van de song en de benadering van het liedje. Het is natuurlijk het allermooiste als er een nieuwe interpretatie ontstaat. Andere toonsoort, tempo of ritmische opvatting kan het liedje al een heel andere jas geven.”

Wij spreken eerder ook met de 3JS over Foto van Vroeger en hun bewondering voor Rob de Nijs.

Zowel de 3JS en Rob de Nijs zijn op 30 november 2020 te gast bij Tijd voor MAX én de show van Daniel Dekker op NPO Radio 5, Lunch Lekker met Daniel Dekker. Lunch lekker hoort u elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5. Tijd voor MAX ziet u elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

Geef een antwoord