3JS

3JS over eerbetoon Rob de Nijs: “de tekst is heilig, die kent iedereen”

Al de hele maand lang wordt Rob de Nijs geëerd als gouden held van de Nederlandse muziek in het NPO Radio 5-programma Lunch lekker met Daniel Dekker. Op 30 november 2020 wordt deze themamaand in Tijd voor MAX feestelijk afgesloten met een muzikaal eerbetoon van de 3JS aan Rob de Nijs. Wij bellen met de band om te vragen wat zij van plan zijn.

Laatste keer

Rob de Nijs, wie kent hem niet? Al bijna 60 jaar zit hij in het vak. In die tijd zijn veel generaties Nederlanders opgegroeid met zijn muziek, maar in 2021 zal De Nijs – als corona geweken is- voor het laatst door het land trekken. Hij heeft de ziekte van Parkinson en ziet zichzelf daarom genoodzaakt om te stoppen.

Zijn afscheid van de muziek is voor de redactie van Lunch Lekker reden genoeg om hem een maand lang te eren in het kader van hun project Gouden Helden van de Nederlandse muziek. Want een muzikale held is Rob de Nijs voor velen. Tijdens zijn lange carrière maakt hij tientallen albums en scoort hij hits die niet meer weg te denken zijn uit de muzikale geschiedenis van Nederland.

Foto van Vroeger

Foto van Vroeger (1980) is zo’n alom bekend nummer van Rob de Nijs. Het wordt nooit uitgebracht als single, maar groeit toch uit tot een echte klassieker. Op 30 november 2020 zullen de 3JS in Tijd voor MAX hun versie van dit lied spelen als eerbetoon aan Rob de Nijs. Waarom zij voor dit nummer hebben gekozen? Zanger Jan Dulles: “Ik heb een persoonlijke band met Foto van Vroeger, omdat ik het ooit heb gezongen op het 25-jarig huwelijksfeest van mijn ouders. Dat was een keuze van mijn moeder. Het was nog zo’n traditionele bruiloft zoals die vroeger in Volendam gehouden werd, waarbij er de hele avond lang een band speelde. Ik vroeg toen aan de jongens van die band of zij Foto van Vroeger in hun repertoire hadden. Dat was de eerste keer dat ik een Nederlandstalig liedje zong en als ik het hoor denk ik altijd terug aan dat feest.”

Jaap Kwakman, één van de gitaristen van de band, heeft geen persoonlijke herinnering aan dit nummer, maar vindt dit net als Jan wel één van de mooiste liedjes die Rob de Nijs heeft gemaakt. “Het heeft zo’n sterke, weemoedige sfeer en het is prachtig vertaald uit het Duits door Joost Nuissl.”

 

Verhalende teksten

Volgens Kwakman is het ook een typisch Rob de Nijs-lied. “Ik heb een sterke voorkeur voor beeldend schrijven. Bruce Springsteen is daar een goed voorbeeld van. In 4 zinnen weet hij eigenlijk een heel boek te schetsen. Als ik naar de liedjes van Rob de Nijs luister dan hoor ik dat ook. Bijvoorbeeld in Het werd zomer, Jan Klaassen de trompetter en ook Foto van Vroeger. Allemaal heel verhalende nummers. Ik vind dat hij dit soort nummers als geen ander kan overbrengen en vind dat ook het mooiste aan zijn muziek.”

In het achterhoofd

De verhalende teksten van Rob de Nijs maken ook indruk op zanger Jan Dulles. Letterlijk. “Achteraf gezien heb ik veel van Robs teksten opgeslagen in mijn hoofd zonder dat ik het door had. Ik zat een aantal weken geleden naar andere liedjes van Rob te luisteren omdat we aan dit project zouden beginnen en dan toen hoorde ik af en toe zinnetjes voorbijkomen die op een iets andere manier ook terugkomen in onze nummers. Zinnen die ik dus zelf heb geschreven. Toen dacht ik: “ik heb die blijkbaar opgeschreven omdat ik ze al kende uit de nummers van Rob.”

Nieuwe versie

De 3JS zullen hun waardering voor de muziek van Rob de Nijs ook proberen te verwerken in hun versie van Foto van Vroeger. Dat betekent in dit geval dat zij het nummer iets sneller maken, maar dat de basis van het nummer hetzelfde blijft. Dat kan ook niet anders, legt Jaap Kwakman uit. “Er zitten heel veel akkoordenwisselingen in Foto van Vroeger, terwijl liedjes van nu slechts bestaan uit een paar akkoorden. Dat wil zeggen dat je minder vrijheid hebt als muzikant, omdat je al heel erg vast zit aan een bepaald akkoordenschema. Het is echt een klassiek goed liedje en daar kun je zelf niet zomaar aan sleutelen.” Ook de originele tekst blijft compleet overeind. Jan Dulles: “Iedereen kent de tekst, dus die is heilig. Daar ga ik niets aan veranderen.”

Benieuwd naar de versie van de 3JS van Foto van Vroeger? U hoort het nummer op 30 november 2020 voor het eerst in Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. later die dag zal de band het lied voor het eerst live spelen in Tijd voor MAX. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1. De 3JS zullen hun versie van Foto van Vroeger ook zingen tijdens het MAX Kerstconcert van 2020.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. amerlijn says:

  Een foto van vroeger van Rob de Nijs is een perfecte plaat. Het doe mij herinneren aan de tijd dat wij klein waren en levenslustig de wereld in gingen en alles meemaakte waar mijn ouders een hekel aan hadden. Mijn ouders hadden het niet zo breed, getrouwd in 1948 en waarbij mijn vader in het verzet gezeten had met de nodige gevolgen.

  Meestal zing ik het liedje altijd mee.

  Mijn vader is overleden in 2014 en mijn moeder leeft nog, Ik denk er aan dat als mijn moeder (wordt in maart 2021 94 jaar oud) overlijd om dit voor te dragen. Maar dat is wel moeilijk. Eigenlijk ben ik op zoek naar alles de muziek zonder dat er op gezongen word door Rob de Nijs.

  Met vriendelijke groet,

  André Merlijn

 2. ineke18 says:

  Heel mooi , een goede zanger.

 3. Herman Gerard says:

  Prachtige uitvoering van het lied Foto van vroeger door de 3 Js tijdens de uitzending van Tijd voor MAX op maandag 30 november. Top! De hele uitzending was overigens boeiend en ook wel indringend en ontroerend met prachtige gasten, die over hun pas verschenen boeken inhoudelijk veel te vertellen hadden.