Portretten van Oranje-Nassau

Stadhouders, koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen sieren al eeuwen de muren van het Paleis op de Dam. Zij vormen het decor tijdens staatsbezoeken en koninklijke bezoeken op het paleis. Het paleis opent deze zomer haar deuren voor de tentoonstelling Dynastie – Portretten van Oranje-Nassau. Aan de bestaande collectie zijn unieke nog niet eerder in het openbaar vertoonde portretten toegevoegd.

Niet eerder getoond

De tentoonstelling toont onder meer familie- en kinderportretten, staatsie- en ruiterportretten. Een groot deel van de schilderijen is onderdeel van een permanente tentoonstelling in het paleis. Voor Dynastie – Portretten van Oranje-Nassau is een aantal werken uit Paleis Huis ten Bosch overgebracht. Zo is er een familieportret uit 1788 van Johan Friedrich August Tischbein te vinden en een serie vrouwenportretten, de zogeheten ‘reeks van schoonheden’ van de hand van Gerard van Honthorst.

Koning Willem-Alexander opent op vrijdag 1 juli 2016 de expositie. De portretten zijn te zien van 2 juli tot en met 25 september 2016 in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

(Bron: ANP)

Geef een reactie