Politie zet roofvogels in voor de strijd tegen drones

Vanaf begin 2016 heeft de politie bekend gemaakt drones te willen vangen met roofvogels. Nu zeggen ze er klaar voor te zijn: meerdere vogels kunnen elk moment uitrukken om ongewenste drones uit de lucht te grijpen, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen als Prinsjesdag of bij bezoeken van prominente gasten.

De Arend

“De eerste roofvogels zijn nu geslaagd voor hun examen en mogen worden ingezet”, zegt Dennis Janus van de politie zondag 11 september. De vogels waar de politie nu mee vliegt, zijn van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. “De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft, hoeveel is niet bekend. De eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. Ook leidt de politie vogelgeleiders op.”

Orde verstoren

Kwaadwillenden kunnen drones bijvoorbeeld gebruiken om de openbare orde te verstoren of ze zelfs gebruiken bij een aanslag. Denk aan evenementen waar veel mensen op afkomen. Ook bij paleizen, officiële ontvangsten en rond vliegvelden zijn drones niet toegestaan.

Criminelen en terroristen kunnen ook drones inzetten. Op maandag 12 september, tijdens een oefening op een trainingslocatie in Ossendrecht, wordt een concrete bedreiging van een vip (een zeer belangrijk persoon) nagebootst. Een roofvogel moet dan een drone onschadelijk maken terwijl beveiligers zich ontfermen over het doelwit.

Gevaarlijke situaties

“Er zijn situaties waar men niet mag vliegen omdat het luchtruim gesloten is. Dat heeft eigenlijk altijd met gevaar voor omstanders te maken. Er zijn situaties geweest dat een traumahelikopter wilde landen maar werd tegengehouden omdat er drones rondvlogen.” Zegt Mark Wiebes, Innovatiemanager Nationale politie. “Je kunt natuurlijk de bestuurder aanpakken, maar soms kan het te lang duren voordat hij of zij gevonden wordt. Daarom zijn we overgegaan naar het uit de lucht halen van de drone. Eerder probeerden we dit met netten.”

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van drones en dat betekent dus ook meer incidenten. In de eerste helft van 2016 zijn er al meer incidenten met recreatieve drones geweest dan in heel 2015. Branchevereniging Darpas schat dat er tussen de 100.000 en 125.000 drones zijn in Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat de regels voor recreatieve drones aanscherpen.

Nederland de eerste

Nederland is het eerste korps ter wereld dat op deze manier aanslagen en ongelukken met drones probeert te voorkomen. De Londense Metropolitan politie heeft, na het innovatieve idee van Nederland, eerder dit jaar overwogen om roofvogels te gebruiken bij het vangen van zogenoemde drugsdrones.

Bescherming

“Bij professionele drones van 3 kilo of meer kunnen de motor en propellers snijwonden veroorzaken in de poten en klauwen van de vogels”, zegt Janus. Om de beesten hiervoor te behoeden, laat de politie nu speciale klauw- en enkelbeschermers ontwikkelen. Bij lichtere drones, die veel door hobbyisten worden gebruikt, lopen de vogels geen risico op breuken of sneeën.

 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie