Operadagen Rotterdam

Het is opera wat de komende 2 weken de klok slaat in Rotterdam. Op donderdag 19 mei 2016 gaat de 11e editie van Operadagen Rotterdam van start. Het muziekevenement bestaat uit bijna 50 voorstellingen op verschillende locaties in de stad; van huiskamers tot op het dak van de Bijenkorf en een onderwateropera.

Samenwerkingsverband

Rotterdam heeft geen eigen operatheater, maar heeft wel een boeiende operatraditie. Het idee voor Operadagen Rotterdam is in 2001 ontstaan toen Rotterdam culturele hoofdstad van Europa was. Opera producerende instellingen werkten toen samen. Uit de samenwerking tussen De Doelen, Theater Rotterdam, het nieuwe Luxor Theater, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Festivals is Operadagen Rotterdam ontstaan. De eerste editie van het festival vond plaats in 2005.

Nieuwe wegen

Het thema voor de 2016 editie is (R)evolutie – Nieuw wegen. Hiermee wordt voort geborduurd op het thema’s van de afgelopen jaren vrijheid, gelijkheid en broederschap. Bij deze editie is de blik gericht op de toekomst; het verkennen van nieuwe wegen en hoop. Het evenement is te zien op de grote culturele podia en op verrassende locaties verspreid over de stad. De voorstellingen zijn afhankelijk van elkaar te zien of maken onderdeel uit van een parcours. De finale van een opera plaats op de tijdelijke trap voor het Groot Handelsgebouw en is er een productie te zien in de oude gewelven onder het Rotterdamse Oostplein.

Wat is er te zien?

Het programma van Operadagen Rotterdam is divers. Een van de voorstellingen is Toxic Psalms van Carmina Slovenica. Hierin wordt de scheidslijn ter discussie gesteld tussen eigen verantwoordelijkheid en religie. Het Sloveense gezelschap opent het festival niet zonder reden. Artistiek leider Guy Coolen: “Internationaal staat Carmina Slovenica enorm in de belangstelling. Hun voorstellingen zijn van grote schoonheid en tegelijkertijd heel vernuftig geënsceneerd.” Een andere bijzondere voorstelling is Parsifal. Het stuk met arrangementen uit de bekende opera van Wagner is gekoppeld aan het 75e jubileumjaar van de wederopbouw in Rotterdam. Regisseur Arlon Luijten voert de voorstelling langs meerdere prominente locaties in de stad, het publiek volgt te voet.

De officiële opening van Operadagen Rotterdam is op vrijdag 20 mei 2016 en wordt gedaan door minister Jet Bussemaker. De Operadagen Rotterdam zijn van 20 t/m 29 mei 2016.

(Foto: Erik de Jong)

Geef een reactie