Nationaal Holocaust Namenmonument

Onthulling Holocaust Namenmonument live uitgezonden

Zondag 19 september 2021 onthult koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het is het 1e monument in ons land waarop alle namen van de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust staan. De ceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS op NPO 1. 

In herinnering

Het monument staat langs het begin van de Weesperstraat. Het deel wat voor de Tweede Wereldoorlog de drukke Amsterdamse Jodenbuurt is. Van bovenaf bestaat het monument uit 4 Hebreeuwse letters die samen ‘in herinnering aan’ betekenen. Het is een labyrint van gangen met aan weerszijden bakstenen muren van wel 2 meter hoog. Op elk van de bakstenen staat de naam, geboortedatum en datum van overlijden van 1 van de 102.000 Joodse en 220 Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust.

De onthulling

De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van Holocaust-slachtoffers. Er zijn toespraken van premier Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. Ook is de ontwerper van het monument aanwezig. De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden. Het programma wordt gepresenteerd door Winfried Baijens.

Een virtueel bezoek aan het monument

Meteen na de opening van het Nationaal Holocaust Namenmonument brengt de NOS op nos.nl en in de app een bijzondere online special Hierin kan de bezoeker in 360 graden door het monument bewegen. 20 aangrijpende verhalen achter de namen van slachtoffers worden uitgelicht in tekst en beeld.

Leven na de oorlog

In de podcast Leven na de oorlog spraken wij met kinderen en kleinkinderen die getekend zijn door de oorlog. Onder die verhalen het verhaal van Yvat Muskens-Mozes, kleinkind van holocaustoverlevenden.

MAX zendt zondag 19 september 2021 de documentaire Lezecher: de lange strijd voor een holocaustmonument uit. Het is te zien om 22.10 uur op NPO 2.

De onthulling van het Holocaust Namenmonument is zondag 19 september 2021 rechtstreeks te volgen bij de NOS van 13.30 tot 15.15 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Reactie

  1. M_Juliette says:

    Met ontroering en verdriet de uitzending bekeken Ontroerd door het prachtige lied van Maarten Peters en de aangrijpende speech van Jacques Grishaver, verdriet door opnieuw het besef dat ik mijn grootouders nooit heb mogen kennen. Met dit monument zijn zij-samen met ruim 2020.000 slachtoffers en geliefde familieleden- aan de vergetelheid ontrukt. Moge hun namen de bouwstenen vormen van hoop, bewustwording en verdraagzaamheid voor deze en volgende generaties. Opdat dit nooit meer zal gebeuren.