Duur 11:16
Gepubliceerd op 27 januari 2021

Nationale Holocaust Herdenking 31 januari 2021: ‘anders dan normaal’

Op 31 januari 2021 vindt net als andere jaren de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats. Wel is de herdenking anders dan normaal door de coronamaatregelen. Onveranderd is de plek, het Spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz in het Wertheimpark in Amsterdam. De bijeenkomst is live te volgen bij de NOS. 

The Holocaust Memorial Day

In 2005 wordt 27 januari door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de dag waarop de holocaust wordt herdacht, The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. De jaarlijks Nationale Holocaust Herdenking vindt in Nederland plaats op de laatste zondag van januari.

Kristallnacht
Lees ook: Kristallnacht, vernietigende voorbode van de Holocaust

Anders dan normaal

Normaal gesproken wordt de herdenking vooraf gegaan door een stille tocht. Door de coronamaatregelen is dat niet mogelijk. De herdenking, lezing, in het Wertheimpark gaat wel gewoon door. Hier zijn uitsluitend genodigden bij aanwezig. Publiek wordt ook nadrukkelijk verzicht niet naar het park te komen.

Herdenking live op tv

De herdenking is live te volgen bij de NOS vanaf 11.00 uur op. Er zijn toespraken van overlevende Rudi Cortissos, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité en Noah Knijff namens de jongere generatie. Kransen worden gelegd door onder anderen het echtpaar Max en Fia Arpels (beiden 84). Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis zijn ook bij de herdenking aanwezig.

De NOS zendt de herdenking zondag 31 januari 2021 uit van 11.00 tot 12.30 uur op NPO 1, ’s Avonds wordt een terugblik met reportages uitgezonden om 19.35 uur op NPO 2.

Woensdag 27 januari 2020 was Rudi Cortissos te gast in Tijd voor MAX. In de video bovenaan de pagina het fragment uit de uitzending waarin hij zijn verhaal vertelt.  

(Bron: Auschwitz Comité, ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. Teus den Otter says:

    Dank redactie voor de goede informatie over de herdenking van de Holocaust / Sjoa.

    Teus den Otter

Bekijk ook

Meer