kunst

Nieuwe webshop voor museale depotkunst

Kunst kopen is een dure aangelegenheid. Vaak gaan werken voor miljoenen onder de hamer, maar het kan ook goedkoper. Via de nieuwe webshop Museumdepotshop kan er al voor 15 euro een heus kunstwerk worden gekocht.

500 stukken te koop

De webshop verkoopt kunst uit een negental Nederlandse musea en heeft inmiddels zo’n 500 stukken verzameld die vanaf dinsdagmiddag 9 april 2019 voor een vaste prijs gekocht gaan worden. De stukken zijn allemaal afkomstig uit de depots van de musea en worden naar alle waarschijnlijkheid nooit meer tentoongesteld. Omdat andere musea de stukken ook niet willen hebben en er ook geen interesse is vanuit professionele kunsthandelaren, worden deze nu te koop aangeboden op de webshop.

Focus op de kerncollectie

Deze verkoopomgeving voor depotkunst is een initiatief van de ondernemers Jeroen Harinck en Arjen Pels Rijcken. Zij merken op dat musea zich de laatste jaren steeds meer focussen op de kerncollectie, waardoor veel andere stukken buiten de boot vallen. Deze liggen vervolgens in de depots te verstoffen als er geen nieuwe eigenaar gevonden kan worden. Door de nieuwe webshop  maken deze kunstobjecten kans op een nieuw thuis.

5 miljoen kunstwerken

Zoals al gezegd worden er nu 500 stukken van 9 Nederlandse musea aangeboden, maar de initiatiefnemers hopen in de toekomst meer musea aan zich te kunnen binden. Aan het eind van het jaar zou de teller op 30 moeten staan, is hun idee. Zij vermoeden dat er in totaal 5 miljoen kunstwerken zijn die in aanmerking komen voor een plekje in de webshop.

Al vanaf 15 euro

De prijzen van al deze objecten variëren sterk: van 15 tot 5000 euro. “We proberen het redelijk te houden, gemiddeld zal een werk tussen de 100 en 200 euro kosten”, zegt Jan Harinck tegen RTL Nieuws. Iedereen die iets koop uit de webshop, krijgt er een certificaat van echtheid bij. Het geld gaat naar de musea die meedoen aan het project, zodat zij hun depots kunnen ordenen.

(Bron: RTL Nieuws, NRC, museumndepot.nl)

Geef een antwoord