woningmarkt

Hollandse Zaken: klem op de woningmarkt

Donderdag 18 juli 2019 presenteert Cees Grimbergen het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. Dit keer staat het programma in het teken van de huidige situatie op de huizenmarkt.

Starters grijpen mis

Voor een groeiende groep Nederlanders wordt wonen onbetaalbaar. Huurprijzen rijzen de pan uit. 1500 euro per maand is geen uitzondering meer, met soms huurverhogingen van 50 procent. En een huis kopen is voor starters niet meer te doen. Tenzij de ouders financieel bijspringen. De prijs van een nieuwbouwhuis steeg in 4 jaar tijd met 35 procent.

Schaarste

Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen? Er is te weinig gebouwd, terwijl de bevolking sneller groeit dan gedacht. Gevolg: door de schaarste aan huizen werd vastgoed buitengewoon winstgevend. Beleggers zoeken en vinden mogelijkheden voor lucratieve constructies. En dat leidt tot almaar stijgende prijzen. De stedelijke bevolking én hun gemeentebesturen hebben het nakijken.

In gesprek met bewoners

In Hollandse Zaken onder andere bewoners van Utrechtse huurhuizen die vertellen hoe oliesjeiks uit Qatar met hun huizen miljoenenwinsten maakten. Een Amsterdamse huiseigenaar beschrijft hoe ze weigerde in zee te gaan met snelle vastgoedjongens die haar monumentale pand voor veel geld wilden kopen. ”Amsterdam moet voor de Amsterdammers blijven”.

Over Hollandse Zaken

Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken is te zien op donderdag 18 juli om 21.10 uur op NPO 2. 

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Hier is opzet in het spel, van de landelijke overheid en de gemeentelijke overheden. Een heel eenvoudige oplossing is, dat de pensioenfondsen investeren in nieuwbouw van zowel huurwoningen als koopwoningen. Het mes snijd aan twee kanten: het woningtekort is opgelost en de pensioenfondsen hebben een winstgevende belegging. En de consument wordt niet geconfronteerd met woekeraars/speculanten die de woningmarkt misbruiken voor extreme zelfverrijking.

  2. oosterwijck says:

    Je ziet aan alles, de minachting van de politiek, voor de bevolking. … Geen woningen, Geen leraren op scholen, Geen buitenschoolse opvang. Geen geestelijke gezondheidszorg, Geen gepast strafbeleid voor gevaarlijke gekken.