Nederland samengevat in één tentoonstelling: Het Museum van Nederland

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. Deze voorwerpen komen in Het Museum van Nederland. 

Typische Nederlands

In elke aflevering maken we kennis met zo’n 15 mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Van fiets tot stroopwafel

In de allereerste aflevering ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge onder meer de zoon van wielrenner Gerrie Knetemann. Hij neemt de fiets mee, waar ‘de Kneet’ de Amstel Gold Race mee won. Nabestaanden van een slachtoffer van de ramp met de MH-17 brengen een bijzonder en persoonlijk voorwerp langs. En expert Janny van der Heijden moet oordelen over Nederlands meest bekende koekje: de stroopwafel!

De experts

Het team van experts bestaat uit Janny van der Heijden, Lara Nuberg, Margriet Schavemaker, Peter van Duinen, Herman Pleij, Jurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer weten over de experts? Ze stellen zich graag aan u voor!

Online museum

Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten. Ook kan het publiek hier stemmen op objecten die een herkansing verdienen.

Podcast

Vanaf donderdag 17 december volgen we Jörgen Tjon in de podcast Het Museum van Nederland bij zijn zoektocht om het perfecte Museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het gelijknamige televisieprogramma. Elke donderdag is er een gloednieuwe aflevering te beluisteren via de website van Het Museum van Nederland en de bekende streamingdiensten.

Het Museum van Nederland is vanaf woensdag 16 december 2020 wekelijks te zien om 20.30 uur bij MAX op NPO 1. Op 16 december 2020 belt Daniel Dekker in zijn NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Museum van Nederland-expert peter van Duinen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur. Luister het fragment hier terug.

Geef een reactie

Reacties (5)

    Gerin says:

    Kan ik nog iets inbrengen? Ik heb nl. een mooie molen in Delfts blauw. Mijn vader deed hem in 1947 cadeau aan mijn moeder ter gelegenheid van hun verloving. Delfts blauw en molen. Hollandser kan het niet. Als ik zoek op internet vind ik dit model nergens. Ik heb hier wel foto’s van.

      MAX Vandaag says:

      Beste Gerin, bedankt voor uw reactie. De opnames van het programma zijn al achter de rug, dus u kunt helaas niets meer brengen.

    dirk van someren says:

    ik heb in 2002 het huwelijksblikje van willem alexander en maxima ontworpen van koninklijke de ruijter.
    wellicht is een gesigneerd exemplaar leuk voor het museum van nederland. en ook het blikje voor de geboorte van alexia

    Jaantje says:

    Is de kaasschaaf al genoemd? Typisch Nederlands en ook een symbool van de spreekwoordelijke Nederlandse zuinigheid . Ook de ‘kaasschaaf’ methode van bezuinigen is typisch Nederlands.

    hiektjeh says:

    zijn er al friese doorlopers? ik heb nog het paar waarop ik heb leren schaatsen en die eerder van mijn moeder waren