jaren-80

Muziek uit de jaren 80 helemaal terug in 2022

Het lijkt wel alsof de jaren 80 weer terugkomen in de popmuziek. Steeds meer artiesten en nummers die uitgebracht worden in 2022 krijgen een eighties sound. Denk aan de muziek van Harry Styles of The Weeknd. Maar ook het Nederlandse duo BENR heeft zich nu laten inspireren door de jaren 80.

Maniac – Beetje Gek

Bart en Robin (vandaar BENR) hebben het nummer Beetje Gek uitgebracht, met in het refrein de melodie van Maniac van Michael Sembello. Sinds een tijdje werken zij samen met een vaste producer, Bjørgen van Essen. Met z’n drieën hebben ze al langere tijd het idee om met muziek van vroeger en nieuw nummer te maken. Aangezien de producer helemaal fan is van de jaren 70 en 80 en ze een ‘gouwe ouwe’ willen gebruiken, valt de keuze al vrij snel op Maniac.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

“We vinden het een lekker uptempo nummer. De sfeer is vet”, vertelt Robin. “Veel oudere mensen kennen het nummer ook, maar ook mensen van onze leeftijd, eind 20, kennen het. In de auto op vakantie had m’n pa vaak dit soort muziek op. Dus vandaar dat we dit nummer hebben gekozen.”

BENR
Foto: BENR – EvaCaptures

“Het is de jaren 80-sound in een 2022 jasje geworden’, vult Bart hem aan. “Dat zorgt voor een opvallende, unieke sound. Die past goed bij ons.” Voor de coupletten heeft producer Bjørgen een andere melodie gemaakt en Bart en Robin hebben de eigen teksten geschreven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Muziek komt in golfbewegingen terug (en dus ook de jaren 80)

De muzieksfeer van de jaren 80 komt in 2022 dus vaker in de muziek naar boven. Dat is iets wat popprofessor Leo Blokhuis niet zo gek vindt. “Het is niet nieuw dat muziek gerecycled, gejat of gecoverd wordt. Bijna elke muziekperiode komt wel weer terug. Dat gaat in golven.” Hij denkt dat het misschien komt doordat jonge mensen vroeger bij hun ouders veel naar de muziek uit de jaren 80 geluisterd hebben. “Dat zie je bij de Top 2000 bijvoorbeeld ook. Op Bohemian Rapsody wordt veel gestemd door de oudere generatie, maar ook bij hun kinderen zie je een piek in het aantal stemmen.”

Retro
Lees ook: Retro: cd’s, lp’s, fotorolletjes en polaroids terug van weggeweest

Veel sterke melodieën

Ook Omroep MAX radio dj en talentscout Henkjan Smits vindt het niet heel gek dat muziek van toen weer terugkomt. “De reden is heel simpel: Popmuziek is nu dik 60 jaar oud en kent ongelooflijk veel sterke melodieën die hits zijn geworden. De kids pakken die sterke melodieën, die zich al bewezen hebben, meteen op als het door hun idolen met de sound van nu wordt gebracht. Daarbij komt nog dat veel kids tegenwoordig naar de muziek van vroeger luisteren via playlists op Spotify en dergelijke. Dus er zit ook nog een soort hang naar nostalgie, naar de muziek die ze bij hun ouders hoorden.”

Gouwe ouwe uit de jaren 80

BENR werkt veel samen met radiozender Qmusic, waarbij ze nummers uit de Top40 in een eigen, Nederlands jasje steken. Het is muziek waar ze veel naar luisteren, maar de ‘gouwe ouwe’ trekt ze toch ook wel. Helemaal nu Beetje Gek het steeds beter doet in verschillende hitlijsten, hebben ze de smaak van de jaren 80-stijl te pakken. In het televisieprogramma HLF8 mogen ze nu om de week op vrijdag optreden en de bedoeling is ook meer muziek van ‘vroeger’ op te pakken. “Denk aan Phil Collins of Bon Jovi bijvoorbeeld. We zijn opgegroeid met dat soort muziek”, vertelt Robin. Ook gaan ze met hun producer verder werken aan nieuwe nummers in die stijl.

(Bron: BENR, Leo Blokhuis, Henkjan Smits. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Meeko says:

    Geweldige muziek en bandjes in de 80’s en af en toe komt er een misschien wel betere cover voorbij maar in het geval van BenR heb ik toch Echt liever het origineel terug. Tegenwoordig vind ik Nederlandse nummers vaak een brabbel taal, zwemmuh in baccardi lemmuhn ???

    ErnstR says:

    Heel veel muziek is zo goed dat je er eigenlijk vanaf moet blijven. Een nummer coveren betekent in veel gevallen gebrek aan eigen creativiteit en originaliteit.
    Zeker als er zo’n, momenteel goed verkopend en dus massaal omarmd, gekunsteld Nederlandstalig tekstje bij wordt verzonnen.