Musical ‘Op Hoop van Zegen’ terug in de Nederlandse theaters

De musical over het oer-Nederlandse vissersdrama Op Hoop van Zegen komt terug! Het meest gespeelde Nederlandse stuk ter wereld is na een afwezigheid van bijna 10 jaar vanaf het komende theaterseizoen te zien in de Nederlandse theaters. De hoofdrollen zijn in handen van Mariska van Kolck, Bill van Dijk en Joke de Kruijf. Dat is zojuist bekend gemaakt in Tijd voor MAX.

Herman Heijermans

De Nederlandse toneelschrijver Herman Heijermans is de schrijver van het toneelstuk Op Hoop van Zegen. Heijermans, ook wel bekend onder de schuilnamen Samuel Falkland en Gerrit en Koos Habbema, schrijft in 1893 zijn eerste toneelstuk, Dora Kremer. Dit gaat over de (opgesloten) positie van de vrouw binnen het huwelijk. In 1900 schrijft hij voor de Nederlandsche Toneelvereeniging Op Hoop van Zegen. Het stuk is een afspiegeling van de maatschappij van toen. Het belangrijkste thema is het standenverschil. In het stuk is de arbeider (zeeman) een instrument in de handen van de rijke baas, die niet op een leven meer of minder kijkt. Het toont het leven van een vissersweduwe die haar man en zonen aan de zee verliest en haar gevecht om te midden van sociale misstanden te overleven.

Wereldwijd succes

Op Hoop van Zegen is de definitieve doorbraak van Heijermans en bezorgt hem groot succes. Na het succes in Nederland volgen producties is in onder andere Berlijn, Wenen, Londen, Kopenhagen, New York en Moskou. Herman Heijermans overlijdt in 1924 aan de gevolgen van kanker. Ook in de jaren die volgen wordt het stuk nog diverse keren gespeeld en verfilmd. De eerste verfilming verschijnt in 1918. In 1924 is er een Duitse filmversie van gemaakt en in 1934 komt de eerste Nederlandse film uit. De meest recente film, met Kitty Courbois als Knier en Danny de Munk als haar zoon Barend, verschijnt in 1986 uit. 

Over Op Hoop van Zegen

Het verhaal gaat over Kniertje, die haar man en 2 kinderen aan de zee heeft verloren, en haar zoon Barend. De 15-jarige Barend heeft nadat hij voor zijn ogen een schipper dood heeft zien gaan afstand genomen van het vissersleven. Hij gaat op zoek naar ander werk, maar om uit het armzalige bestaan te ontsnappen blijkt niet eenvoudig. Uiteindelijk gaat Barend met zijn broer Geert, die een poosje in de gevangenis heeft gezeten, toch aan boord van De Hoop, het schip van reder Bos. De Hoop is eigenlijk niet meer zeewaardig, maar vaart bemand en al toch uit. Tijdens een hevige storm vergaat De Hoop.

Rolverdeling:

  • Kniertje – Mariska van Kolck
  • Reder Bos – Bill van Dijk
  • Barend – Robin Smits
  • Mathilda Bos – Joke de Kruijf
  • Kaps – Rolf Koster
  • Jo – Lind Verstrate
  • Geert – Gijs Stallinga
  • Boegbeeld – Melissa Groeneveld

De musical wordt geproduceerd door De Graaf & Cornelissen. Zij brachten het stuk in 2008 voor het eerst in een musicalversie. “Het was een groot succes en we zijn ervan overtuigd dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren”, aldus Hans Cornelissen.

Bill van Dijk, Mariska van Kolck, Gijs Stallinga en Linda Verstraten zijn dinsdag 27 maart 2018 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie