Duur 09:35
Gepubliceerd op 27 maart 2018

Kasboekjes op zolder? Stuur ze op!

De financiële geschiedenis van Nederland gaat niet alleen over banken, verzekeraars en grote bedrijven, maar ook over de uitgaven van gewone huishoudens en kleine ondernemingen. Om een beter in kaart te brengen hoe de ‘gewone’ mens in het verleden omgaat met geld, zijn omroep NTR en Universiteit Utrecht een onderzoek gestart en u kunt helpen.

Dit kunt u doen

Voor hun onderzoek zijn de universiteit en de NTR op zoek naar oude financiële documenten. Dit kunnen kasboeken zijn, maar ook spaarboekjes en huishoudboekjes. Heeft u een dergelijk document  en wilt u graag meehelpen aan het onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam via de site van het project. U kunt ervoor kiezen om de boekjes te schenken, maar uitlenen is ook een optie.

Kasboekje van Nederland

Naast het onderzoek waarvoor deze documenten nodig zijn, is er ook de NTR-serie Kasboekje van Nederland, waarin de geldzaken van Nederlanders onder de loep worden genomen. Zowel het verleden als het heden komen aan bod in dit programma dat op 28 maart 2018 start op NPO 1. In de eerste aflevering wordt bijvoorbeeld ingezoomd op het spaargedrag van Nederlanders. Op dit vlak is er de afgelopen jaren veel veranderd.

Sparen

Voorheen is sparen iets wat veel Nederlanders er met de paplepel ingegoten krijgen. Al vanaf hun jeugd wordt er gehamerd op het belang van sparen en ook de overheid verspreidt deze boodschap. Inmiddels is dit heel anders. Zo is de basisbeurs voor studenten in 2015 afgeschaft en vervangen door een leenstelsel. Het woord zegt het al: via dit stelsel kan er geld geleend worden om de studie te betalen. Zodoende bouwen jongeren schulden op voordat zij geld verdienen, iets wat voorheen haast ondenkbaar is.

Naast sparen komen nog veel meer financiële facetten voorbij in het programma. Zo is er een aflevering over de bekostiging van een woning en koopgedrag.

Tijd voor MAX

Op 27 maart 2018 zijn Kasboekje van Nederland-presentator Eric Smit en hoogleraar economische en financiële geschiedenis Oscar Gelderblom te gast bij Tijd voor MAX. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 2.

(Bron: kasboekjevannederland.nl, redactie Tijd voor MAX)
(Beeld: Femke Niehof)

Geef een reactie

Reactie

    bluemoon says:

    Toen ik 17 was en ging werken hebben me ouders me geleerd hoe met geld om te gaan en heb er nog veel plezier in het bij te houden ook heeft me vader me geleerd te sparen en dat komt nogal eens van pas.Ook hebben ze ons aangeleerd met een vaste job een uitvaartverzekering aan te schaffen en je aan te sluiten bij de bond ook dat is iets wat bijna niemand zijn kinderen aanleerd en als je ouders niet rijk zijn en ze hebben 6 kinderen is het toch wel fijn als we allemaal ons eigen steentje bijdragen.

Bekijk ook

Meer