Max Velthuis-prijs voor Dick Bruna

Dick Bruna krijgt donderdag 22 september de Max Velthuijs-prijs 2016 uitgereikt. De tekenaar, schrijver en vormgever komt niet zelf. Zijn vrouw, Irene de Jongh, neemt de prijs namens hem in ontvangst. De uitreiking vindt plaats in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Nijntje

De 89-jarige Dick Bruna werd wereldberoemd met zijn kinderboeken over Nijntje. Volgens de jury is Bruna de meester van de klare lijn. “Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.”

Bruna is vele malen bekroond. Talloze exposities zijn aan zijn werk gewijd. De tekeningen van Bruna zijn opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.

Oeuvreprijs

Aan de prijs, een initiatief van de stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde, is een bedrag van 60.000 euro verbonden. De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Dick Bruna is in goed gezelschap. Wim Hofman, Thé Tjong-Khing en Mance Post ging hem voor.

(Bron: ANP)

Geef een reactie