Dick Bruna overleden

Dick Bruna is donderdagavond 16 februari 2017 thuis in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. Hij is 89 jaar oud geworden. Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken, heeft dat bekend gemaakt.

De kindertekenaar

Bruna wordt geboren op 23 augustus 1927.  In 1955 maakt hij zijn eerste Nijntje-boek. Het vierkante formaat kiest hij omdat het goed in kinderhandjes past. In de jaren daarna schrijft en illustreert Bruna 124 prentenboeken over Nijntje, maar ook over figuren als Boris en Snuffie. Ook ontwerpt hij vele affiches en omslagen voor Zwarte Beertjes pocketreeks. Zijn relatief eenvoudige tekeningen met dikke zwarte lijnen en enkele kleuren maken zijn stijl zeer kenmerkend.

Wereldwijde bekendheid

Vooral door Nijntje, over de grens bekend als Miffy, wordt Bruna wereldberoemd. Met name in Japan, waar zijn werk sinds de jaren 60 bekend is, is zijn werk geliefd. Het konijntje krijgt de hoofdrol in televisieseries, een musical en een film. In 2016 wordt zelfs in Utrecht een Nijntje Museum opgericht. Meer dan 85 miljoen Nijntje-boeken zijn wereldwijd over de toonbank gegaan en Bruna’s werk is in meer dan 50 talen uitgegeven.

Laatste jaren

In 2016 ontvangt Bruna de Max Velthuijs-prijs voor zijn oeuvre. De laatste jaren tekent hij echter niet meer en verschijnt hij niet meer in het openbaar. Bruna laat zijn vrouw, 3 kinderen en 6 kleinkinderen achter.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie