Lintjesregen 2018

26 april 2018 lijkt een normale dag, maar voor honderden inwoners van Nederland en het Caribische gedeelte van het koninkrijk is het een heel bijzondere. Zij krijgen op die dag een koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen 2018.

Meer dan 2000 lintjes

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen worden Koninklijke onderscheidingen in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt ter gelegenheid van de verjaardag van de koning. In 2018 valt 2.912 Nederlanders deze eer ten deel. De meerderheid, ruim 2.894, worden onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. 18 mensen krijgen wegens speciale verdiensten een lintje in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is de hoogste civiele onderscheiding die gegeven kan worden en kent 3 gradaties: ridder, commandeur en ridder grootkruis. Alle 18 mensen die benoemd worden in de Orde van de Nederlandse Leeuw ontvangen de titel Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Na 105 jaar een onderscheiding

De meerderheid van de mensen die een lintje ontvangt (574 in totaal) is inwoner van Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant (530 mensen) en Gelderland (351). Op de Caribische eilanden die onder het koninkrijk vallen, worden 23 onderscheidingen uitgereikt. Op Curaçao krijgen 11 mensen een lintje, op Aruba 8 en op Bonaire 4. De oudste persoon die een lintje ontvangt is de 105-jarige heer A. de Pon uit Vlaardingen. Hij zet zich al vanaf 1934 actief in om anderen te helpen, op welke manier dan ook. Zo bekleedt  hij verschillende vrijwilligersfuncties bij supermarktketen Coop en is hij penningmeester geweest bij de gereformeerde Fonteinkerk in Vlaardingen. Ook heeft hij meerdere mensen geholpen met schuldhulpverlening en is hij 10 jaar lang mantelzorger geweest voor zijn zieke vrouw.

Dartkampioen wordt Ridder

De jongste ontvanger van een lintje is niemand minder dan dartkampioen Michael van Gerwen (29). Hij is de jongste winnaar van een wereldkampioenschap darten ooit en de op 1 na succesvolste darter allertijden.

Bekende Nederlanders

Van Gerwen is niet de enige bekende Nederlander die een lintje ontvangt. Onder meer Jenny Arean wordt op 26 april 2018 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze titel komt haar toe omdat zij belangrijk was en is voor de ontwikkeling van de Nederlandse cultuur. Arean begint haar carrière in de jaren 60 bij het ABC-theater van Wim Kan en groeit uit tot een van de grootste actrices van het land. Zij is onder meer te zien in theaterstuk De Jantjes en de tv-series ’t Schaep met de vijf pooten en Annie. Ook presentatrice Caroline Tensen krijgt een lintje. Tensen wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau omdat zij zich veelvuldig inzet voor goede doelen. Zo is zij al jaren verbonden aan de organisatie Orange Babies, die zwangere vrouwen met het hiv-virus helpt. Ook is zij gastvrouw in een lokaal woonzorgcentrum voor ouderen.

Caroline Tensen

Caroline Tensen ontvangt haar lintje.

Hoe krijgt met een lintje?

Iedereen die vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangt, heeft dit te danken aan 1 of meerdere mensen die hem of haar heeft voorgedragen bij de gemeente. Dit voorstel wordt vervolgens grondig bekeken door onder meer de burgemeester van de gemeente de commissaris van de Koning van de betreffende provincie. Als alle partijen het er over eens zijn, wordt de aanvraag toegekend. Het ook ook zijn dat een aanvraag wordt afgekeurd. In 2018 gebeurt dit 375 keer.

Lees ook deze artikelen over de Lintjesregen van vorige jaren

Lintjesregen 2017
Lintjesregen 2016

Bron: het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Geef een reactie