Lintjesregen 2017

Bij de jaarlijkse lintjesregen zijn er weer duizenden nietsvermoedende mensen verrast met een koninklijke onderscheiding. De lintjesregen is altijd op de laatste werkdag voor Koningsdag, dus dit jaar op woensdag 26 april 2017.

2.815 onderscheidingen

Dit jaar is in totaal aan 2815 personen een koninklijke onderscheiding verleend. Daarbij zijn 2804 mensen gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau en 11 personen, 9 mannen en 2 vrouwen, in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben 31 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Van de 3174 voordrachten is in 359 gevallen (11,31 procent van het totaal) een negatief advies uitgebracht.

Oudste en jongste onderscheidenen

In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste personen onderscheiden, 539 personen. In Noord-Brabant zijn er 522 personen gedecoreerd en in Gelderland 345 personen. De oudst onderscheiden persoon is de 99-jarige mevrouw de Groot uit Sliedrecht. Zij is vanaf 1936 actief als vrijwillig heilsoldaat bij het Leger des Heils. Eerst in Amsterdam, later in Hoorn en tot op heden in Gorinchem en omstreken. De jongste persoon die een lintje heeft gekregen is de 30-jarige heer Van der Biezen uit Heesch. Hij is sinds 1991 actief als BMX’er en meervoudig Nederlands kampioen. Daarnaast is hij actief bij de fietscross vereniging FCC Nuland, verzorgt hij clinics voor jeugdleden en is hij ambassadeur bij diverse organisaties om beoefening van sport en in het bijzonder van de BMX-sport te promoten en te bevorderen.

Onderscheiden BN’ers

Tv-presentatrice Astrid Joosten, tatoeëerder Henk Schiffmacher en grafisch ontwerper Jaap Drupsteen zijn enkele bekende landgenoten die dit jaar zijn geëerd met een koninklijke onderscheiding. Schiffmacher is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn 40-jarige loopbaan als tatoeëerder is hij tot ver over de grenzen bekend geworden om zijn tatoeagekunst. Ook is hij schrijver en kunstschilder en zet hij zich in voor organisaties die opkomen voor zwangere vrouwen met hiv en kinderen in ontwikkelingslanden. Astrid Joosten is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast haar televisiewerk is zij ook actief voor organisaties als Oxfam Novib en het epilepsiefonds. Drupsteen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij heeft onder meer de guldenbankbiljetten ontworpen, een paspoort en boekenbonnen. Daarnaast maakt hij bijzondere beeld- en geluidproducties.

lintjesregen

Persoonlijke verdiensten

De Nederlanders die koninklijk geëerd worden hebben dit te danken aan hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij. Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de burgemeester namens de koning de decoratie kan opspelden. Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De meesten worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis. In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan 3 graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer exceptionele aard.

In 2016 hebben 2755 mensen een lintje gekregen en in 2015 viel 2838 mensen deze eer toe.

(Bron: ANP, rijksoverheid.nl)

Geef een reactie