Johnny Lion

Zanger Johnny Lion (77) overleden

Zanger Johnny Lion is op 77-jarige leeftijd overleden. Lion is vooral bekend van het nummer Sophietje uit 1965, dat in dat jaar maar liefst 22 weken in de Top 40 staat. 

Doorbraak in 1965

Johnny Lion, een pseudoniem van John van Leeuwarden, begint zijn muzikale carrière bij de Haagse groep The Jumping Jewels. Met deze gitaargroep scoort hij in 1961 een nummer 1-hit met Wheels. Uiteindelijk gaat Lion solo en brengt hij in 1965 zijn bekendste nummer Sophietje uit, over zijn vriendin Sophie van Kleef. Hoewel het nummer over zijn vriendin gaat, schrijft hij het niet zelf. Dat wordt gedaan door tekstschrijver Gerrit den Brader. Hij wil het nummer aanvankelijk Ik ben blij met Bolle Bertha noemen, maar dat ziet Johnny Lion absoluut niet zitten, weet radio dj- Frits Spits. Toen is er Sophietje van gemaakt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Na Sophietje

Na Sophietje scoort Lion in 1966 nog een hit met het nummer Tjingeling, maar daarna wordt het lange tijd stil rond de zanger. In 1988 komt hij de tipparade binnen met het nummer Alleen in Dallas en een aantal jaar later begint hij te acteren. In 2003 speelt hij bijvoorbeeld in de Nederlandse speelfilm Van God Los. Buiten een carrière in de schijnwerpers, werkt Lion ook als journalist en is hij een tijd woordvoerder van het Russische staatscircus.

Bron: NOS, ANP, AD

Geef een reactie