Paleis Huis ten Bosch

Koninklijke familie van Villa Eikenhorst naar Paleis Huis ten Bosch verhuisd

Koning Willem-Alexander en zijn familie zijn tijdens de kerstvakantie verhuisd van Villa Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Verbouwd

Na 15 jaar heeft de koninklijke familie afscheid genomen van Villa Eikenhorst in Wassenaar, om 6 kilometer verderop in Den Haag Paleis Huis ten Bosch te betrekken. Voor de verhuizing is het paleis eerst 3 jaar verbouwd. Het paleis stamt uit de 17e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als zomerresidentie voor stadhouder Frederik Hendrik en zijn gezin. De verbouwing van de woonvertrekken is inmiddels afgerond, maar in het voorjaar van 2019 is de complete renovatie pas achter de rug.

Paleis Huis ten Bosch

Extra beveiliging

Met de komst van koning Willem Alexander en zijn gezin zijn er ook vele extra beveiligingsmaatregelen genomen. Zo is de ingang voorzien van een rij toegangspalen, waarvan er enkele al naar gelang de situatie kunnen zakken om bezoek toegang te geven tot de poort.

Paleis Huis ten Bosch

Een paleis voor een koning

Voor koning Willem Alexander is het een terugkeer naar de plek waar hij als kind is opgegroeid. En het is ook de plek waar hij koningin Máxima ten huwelijk heeft gevraagd. Toch verlaat het gezin Wassenaar met enige heimwee. De koning noemt het “emotioneel” om na “15 prachtige jaren” uit de villa te trekken. Als koning past een paleis echter beter bij Willem-Alexander, zegt Paul Rem tegenover de NOS.

Tijdelijke overkapping

De voordeur van het paleis is voorzien van een tijdelijke overkapping, om de koninklijke meubelstukken te beschermen tegen de weersinvloeden.

Paleis Huis ten Bosch

Update 13 januari

De overkapping is inmiddels verleden tijd en de koninklijke standaard wappert op het dak van Huis ten Bosch.

Paleis Huis ten Bosch

Paleis Huis ten Bosch

Lees ook: de column van Paul Rem over de verhuizing van de koninklijke familie.

(Bron: ANP, NOS, archief)

Geef een reactie