Paleis Noordeinde

Een unieke kijk achter de deuren van Paleis Noordeinde

Midden in het centrum van Den Haag staat het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima: Paleis Noordeinde. Het hele jaar wordt het paleis intensief gebruikt, als kantoor maar ook als ontvangstpaleis. Maar het paleis is meer dan een uitzonderlijke werkplek; het heeft een markante geschiedenis van bijna 500 jaar. Opvallende gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden. Jan Slagter neemt de kijker mee achter de deuren van het prachtige paleis en ontmoet de Koning en koningin.

Openstelling Paleis Noordeinde

Op Paleis Noordeinde wordt dagelijks gewerkt; de Dienst van het Koninklijk Huis is er actief om de Koning te ondersteunen in het uitoefenen van zijn functie. Om deze reden is het paleis voor het publiek slechts beperkt toegankelijk. In de zomer lukt het vaak om Paleis Noordeinde en de naastgelegen Koninklijke Stallen een aantal dagen open te stellen. Helaas gooide corona de afgelopen jaren roet in het eten. Gelukkig is MAX welkom met zijn camera’s, om tóch al het moois met Nederland te kunnen delen.

Wat kenmerkt het paleis?

Hoe zien de verschillende ruimtes in het paleis eruit en welke functies hebben ze? Jan Slagter ontdekt dat het uiterlijk van Paleis Noordeinde aan behoorlijk wat veranderingen onderhevig is geweest. Wat kenmerkt dit paleis, welke historische gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden en welke invloed heeft prinses Beatrix gehad op de functie en inrichting van de indrukwekkende ruimtes in het paleis? Claudia Hörster, Directeur Koninklijke Verzamelingen, heeft de antwoorden en leidt Jan rond.

Ontmoeting Koning en koningin

Een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima is onderdeel van het bezoek. Ze werken beiden geregeld op Paleis Noordeinde en Jan Slagter treft ze ieder in hun eigen werkkamer. Ze praten onder andere over de activiteiten die plaatsvinden op Paleis Noordeinde en de inrichting van de werkkamers.

De uitzending Exclusief: Achter de deur van Paleis Noordeinde is te zien op zondag 27 maart 2022 om 18.10 uur op NPO 1. 

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reactie

    Rolstoel says:

    Ik vind dit geweldig. Die Openheid van de koning ben ook benieuwd naar het interview die Jan geeft