Koningsdag wordt Woningsdag

Koningsdag wordt Woningsdag in coronatijd

Tijdens de coronacrisis is alles anders, ook de viering van Koningsdag. De verjaardag van koning Willem-Alexander op 27 april 2020 wordt dit jaar daarom omgetoverd tot Woningsdag. Want dit jaar geen Koningsspelen, vrijmarkten en met z’n alle de straat op, maar gewoon thuis met een oranjebitter op de bank. 

Niet naar Maastricht

Dat Koningsdag er dit jaar anders uit ziet wordt wel duidelijk als op 16 maart bekend wordt gemaakt dat het bezoek van de Koninklijke familie aan Maastricht niet doorgaat vanwege het coronavirus. Het besluit valt op tijd, wat natuurlijk alles te maken heeft met de voorbereidingen die nodig zijn voor deze feestelijke dag. Op dat moment is nog niet duidelijk of Koningsdag dit jaar in het hele land niet door kan gaan. Wel valt het besluit dat ook de Koningsspelen van 17 april niet doorgaan.

Alternatief programma

Naast het niet doorgaan van Koningsdag in Maastricht is inmiddels ook duidelijk dat door de geldende maatregelen van de intelligente Lockdown, ook de feestdag in de rest van het land niet gevierd kan worden zoals we gewend zijn. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben daarom in samenspraak met de leden een alternatief programma opgesteld.

Terugblik op voorgaande Koningsdagen

Koningsdag is dit jaar op een maandag. Om 09.45 uur start de dag met het luiden van de klokken in het hele land. Van 10.10 tot 11.40 uur is de gebruikelijke koningstoer te zien, maar dan een compilatie van de voorgaande jaren. Het NOS-programma blikt terug op voorgaande Koningsdagen in onder andere De Rijp, Dordrecht, Zwolle, Tilburg, Groningen en Amersfoort.

Ook de kleedjesmarkt ontbreekt niet dit jaar. Om 12.00 uur start een digitale bel de (vrij)markt op internet. En een digitale brief aan de Koning sturen kan ook, dit keer speciaal voor kinderen. Zij mogen hun felicitaties overbrengen en delen wat de coronacrisis met hen doet. De brieven worden in de middag aangeboden aan de Koning.

Koningsdag wordt Woningsdag

In het kader van Koningsdag wordt Woningsdag, wordt de dag om 16.00 uur thuis feestelijk afgesloten. De vraag is of iedereen op dat moment tegelijk het glas wil heffen op de jarige Koning. ’s Avonds is er op NPO 1 een speciale uitzending waarin de NOS vraagt Hoe viert Nederland Koningsdag in coronatijden? Presentator Winfried Baijens gaat op pad langs 11 van de 12 provincies en gaat op zoek naar  het antwoord op deze vraag. Hij eindigt in Maastricht waar de Koninklijke familie eigenlijk dit jaar de 53e verjaardag van de Koning zou vieren. Het programma begint om 19.00 uur op NPO 1.

MAX op Koningsdag

Ook MAX is dit jaar, weliswaar anders dan voorgaande jaren, met speciale programma’s op de buis. Om 16.05 uur een speciaal Koningsdagprogramma, om 16.40 gevolgd door het MAX Ouderenjournaal en om 17.10 uur een Koningsdag-uitzending van Tijd voor MAX. Dit keer allemaal niet vanaf Soestdijk, maar gewoon vanuit de studio.

Voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, Pieter Verhoeve, licht de plannen voor Woningsdag toe in het NPO Radio 5-programma Haandrikman! te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 uur. Beluister hier het fragment.

Op de website Koningsdag Thuis kunt u vanaf 22 april 2020 om 12.00 uur uw Koningsdag activiteit delen.

(Bron: NOS/archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  janie says:

  Wat een onzin om koningsdag te veranderen in woningsdag. Er zijn nog steeds mensen die geen woning hebben.

  marianke brugman says:

  Dat vind ik ook een raar idee. Ik heb nog de rellen in mijn herinnering van het huwelijk van Beatrix en Claus. Bovendien zou het dan woningdag moeten heten en geen woningsdag. De s hoort er niet te staan. Het is ook woningnood en niet woningsnood. Terug naar school, maar dat kan nu even niet.

  Astrid56 says:

  Wat een belachelijk woord “woningsdag”. Waarom niet gewoon Koningsdag of desnoods Koroningsdag.

  Sheera says:

  Waarom vieren we geen Kroningsdag, dus op de datum van de kroning, 30 april.
  Dan kan WA zelf ook lekker thuis zijn op zijn verjaardag en de temperatuur is meestal hoger.
  En bovendien hoeft het dan nooit meer veranderd worden als het een koningin wordt.

  Paulyn says:

  Riekt hier naar een teveel aan Oranje Bitter. Weinig oranje, veel bitter.
  Leuk als we allemaal ons best doen om er het beste van te maken.
  Het zal vast meevallen en misschien tovert het nog een lach op je zure gezicht.

  @Janie: Het is inderdaad niet leuk als je (nog) geen woning hebt. Ik wens je een fijne voor in de toekomst
  @Marianke: Rellen als herinnering? Recenter iets met een naald en veel elende -zucht-. Laten we dat maar zo veel mogelijk vergeten! Ik wens je toch een fijne dag!
  @Astrid: Noem het zoals je wilt. NoKoningsdag had ook zeker gekund.
  @Sheera: Dat is wel een heel goed idee. Amalia is 7 december jarig. Dat zou een hele andersoortige Koninginnedag worden.

   janie says:

   @Paulyn: Waar heb ik geschreven dat ik geen woning heb? Je neemt zomaar iets aan.
   Ik heb een hele fijne woning al tig jaar. Maar weet je ik kom er ook wel eens uit en dan zie ik mensen zonder woning. En om nu een andere mening nu zuur te noemen, alleen omdat iemand het niet met je eens is?
   Ik vind dat Koningsdag gewoon Koningsdag moet blijven heten.
   En de Koning beslist zelf wanneer het koningsdag is, op zijn verjaardag of op een andere dag.

   Nog een fijne Koningsdag, ik zal mij ook wel vermaken.