Koningsdag weetjes

De leukste Koningsdagweetjes op een rij

Het is vandaag Koningsdag, net zoals in 2020 kunnen we deze dag door de coronapandemie helaas niet groots vieren. Gelukkig kent de nationale feestdag een rijke geschiedenis waar we wel in kunnen duiken. Kent u de volgende weetjes al? 

Koningsdag was Prinsessedag

Dat Koningsdag voorheen Koninginnedag heette wist u waarschijnlijk al, maar wist u ook dat deze feestdag ooit begon onder de naam Prinsessedag? Deze dag stamt uit 1885, op 31 augustus van dat jaar wordt prinses Wilhelmina 5 jaar oud en een Utrechtse krant besluit die dag te vieren in het lokale Oranjepark. In de jaren die volgen nemen steeds meer steden dit feest over, waardoor Prinsessedag uiteindelijk een nationaal feestje wordt. In de beginjaren is deze dag echter vooral een feestje voor kinderen. In 1890 wordt Wilhelmina op 11-jarige leeftijd al koningin en dat doet de naam van de feestdag veranderen in Koninginnedag, dit blijft tot 2013 de naam van deze nationale feestdag. In dat jaar doet Beatrix namelijk afstand van de troon, waardoor Willem-Alexander sinds 1890 de eerste koning van Nederland wordt. Hierdoor wordt ook de naam van de feestdag aangepast naar Koningsdag.

De eerste nationale feestdag

Prinsessedag is niet de eerste nationale feestdag die Nederland kent. Eerder was dat namelijk Waterloodag. Deze dag wordt toentertijd gevierd omdat om 18 juni 1815 Napoleon definitief wordt verslagen in de Slag bij Waterloo, waardoor Nederland een vrij land blijft. Ondanks deze grote gebeurtenis vinden er op Waterloodag niet veel festiviteiten plaats, daarom wordt de feestdag in 1940 alweer afgeschaft.

Lees ook: Van Koninginnedag naar Koningsdag

Koninginnedag tijdens de Tweede Wereldoorlog

Onder diverse namen wordt dus al sinds 1885 Koningsdag gevierd. De enige uitzondering hierop zijn de jaren van de Tweede Wereldoorlog. In die tijd is het verboden om de nationale feestdag te vieren, omdat de Duitsers de nationale gevoelens zoveel mogelijk willen tegengaan. Zo is het in die tijd bijvoorbeeld verboden om de Nederlandse vlag uit te hangen en is ook het dragen van oranje kleding verboden. Koninginnedag wordt in die jaren wel gevierd in ballingschap, Wilhelmina viert in Londen wel ‘gewoon’ haar verjaardag.

Zo is de vrijmarkt ontstaan

Als de Tweede Wereldoorlog tot een eind komt gaat het vieren van Koninginnedag weer door. Maar door het huwelijk van prinses Beatrix met de Duitse Claus von Amsberg in 1966 ontstaat veel protest. Ook op de Koninginnedagen in de daaropvolgende jaren is het onrustig. Daarom bedenkt de gemeente Amsterdam in 1971 een slimme oplossing: door een vrijmarkt in het centrum te organiseren, is er minder ruimte voor protesten. Deze aanpak blijkt succesvol en vele steden nemen het over, daarmee is de jaarlijkse vrijmarkt op Koningsdag ontstaan.

vrijmarkt
Lees ook: 7 tips om succesvol te onderhandelen op de vrijmarkt

Koninginnedag zonder koninklijke familie

Het is misschien wel de grootste gebeurtenis van de dag; de Koninklijke familie die een tour door een stad maakt op Koningsdag. Toch was dit niet altijd het geval. Wilhelmina en haar familie waren zelfs helemaal niet aanwezig tijdens de viering van Koninginnedag en Juliana kreeg enkel een jaarlijkse bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Beatrix heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Koninginnedag eruit ziet zoals we tegenwoordig gewend zijn.

De verjaardag van Beatrix

Koninginnedag wordt sinds Juliana koningin was gevierd op haar verjaardag, 30 april. Dit is echter niet de verjaardag van Beatrix, maar bij haar aantreden kiest zij er toch voor om deze datum te behouden. Dit doet zij om haar moeder te eren, maar ook vanwege een praktische reden, namelijk het weer. Beatrix is zelf jarig op 31 januari, wanneer het vaak een stuk kouder is dan in april. En aangezien deze feestdag zich grotendeels buiten afspeelt, is het wel zo fijn als het niet vriest.

Koningsdag niet altijd op 27 april

Sinds Willem-Alexander koning is, is niet alleen de naam, maar ook de datum van de feestdag veranderd. Koningsdag wordt sinds 2013 namelijk gevierd op 27 april, de verjaardag van de koning. Toch kan het voorkomen dat we Koningsdag op een andere datum vieren. Dit komt doordat wanneer 27 april op een zondag valt, het feest verhuist naar de zaterdag daarvoor. Dit komt in 2014 al voor en zal in 2025 weer het geval zijn.

Speel vandaag ook de leukste Koningsdagspelletjes op MAX Vandaag

MAX vandaag Koningsdag spelletjes

(Bron: Quest.nl, Hotel.info, IAmsterdam.com)

Geef een antwoord